Start van hoofdcontent

Stad

nl

Staat in hoger beroep tegen opheffen avondklok en vraagt om schorsing besluit rechter

16 februari 2021, 13.07 uur · Door Redactie

De Nederlandse overheid gaat in hoger beroep tegen een besluit van een Haagse voorzieningenrechter. Die rechter oordeelde vanochtend dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. 

Martijn van Veen

In afwachting van de uitspraak in het hoger beroep vraagt de staat het gerechtshof om de uitspraak van de voorzieningenrechter te schorsen. De zaak rond het schorsingsverzoek dient vanmiddag om 16.00 uur, dat meldt de NOS. Mocht het gerechtshof besluiten tot de schorsing, dan kan de avondklok van kracht blijven.

De rechtszaak tegen de avondklok werd aangespannen door de Stichting Viruswaarheid. De rechter oordeelde vanochtend dat het kabinet bij de invoering van de coronamaatregel onterecht gebruik gemaakt heeft van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). In bepaalde spoedeisende gevallen kan die wet gebruikt worden om besluiten te nemen, zonder daarbij de Eerste en Tweede Kamer vooraf te betrekken.

Volgens de rechter was er in het geval van de avondklok geen sprake van een bijzondere spoedeisendheid en mocht de Wbbbg daarom niet gebruikt worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938