Start van hoofdcontent

Stad

nl

Een positief effect van de crisis: heel veel mensen helpen elkaar belangeloos

18 februari 2021, 21.02 uur · Door Redactie

De coronacrisis kent soms ook mooie kanten. Veel Amsterdammers hebben het afgelopen jaar besloten om anderen vrijwillig te helpen. De Vrijwilligers Centrale Amsterdam kreeg vorig jaar al duizend meer aanmeldingen dan in 2019. Maar ook grote instellingen doen mee.

Hoe kunnen studenten van de koksopleiding in tijden van corona praktijkervaring opdoen, nu de horeca stilligt en de klaslokalen te klein zijn om voldoende afstand te bewaren? Een vraag die het ROC van Amsterdam bracht bij de keukens van RAI Amsterdam.

Keukens waar normaal gesproken duizenden maaltijden per dag worden bereid en nu ruimte genoeg is om de studenten een leerervaring te bieden. Drie dagen in de week komen er 16 studenten van verschillende niveaus ervaring op doen. Ze krijgen in deze professionele omgeving van de RAI les van hun eigen docenten. Daarnaast worden ze begeleid door twee Chefs van de RAI, met een erkende leermeester-bevoegdheid. 

'Unieke kans'

De studenten zijn erg blij met het initiatief. Nu de restaurants en hotels dicht zijn zou er zonder dit soort initiatieven sprake zijn van een enorme leerachterstand. Ook de opleidingscoördinator van het ROC, Peter Strijkhof, noemt het een unieke kans om de studenten praktijkervaring op te laten doen in de RAI.

Het is maar één voorbeeld van vrijwilligerswerk in de stad. Er is sprake van een enorme toename aan grote en kleine initiatieven. Bij de Vrijwilligers Centrale Amsterdam zien ze dat ook. In 2020 hebben zich ruim duizend extra vrijwilligers zich gemeld vergeleken met 2019.

Quote

'Amsterdammers moeten dit soort dingen eigenlijk altijd voor elkaar doen'

Jelle Guijt, Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Vrijwilligerswerk

'Er wordt heel veel verschillend vrijwilligerswerk gedaan, maar waar wij echt een toename zien is bij het vrijwilligerswerk als maatje, dus echt één op één', zegt Jelle Guijt van de Centrale. 'Dat is iets wat nog wél  kan. Vrijwilligerswerk met ouderen die weinig sociaal contact hebben bijvoorbeeld, maar ook met vluchtelingen die een taalmaatje nodig hebben. Daar zien we veel vrijwilligers aan de slag.'

Het sociale gezicht van de koks van RAI Amsterdam, gaat overigens nog verder. Onder de titel ‘Hartverwarmend Amsterdam’ zetten de koks van de RAI zich in voor de stad. Wekelijks bereiden zij een warme maaltijd voor dak- en thuislozen in Amsterdam.

Zij maken van de diepvriesvoorraden, die door de corona-situatie niet op tijd in de business van de RAI verwerkt kunnen worden, voor ongeveer 100 personen per week een warme maaltijd. De soepbus van het Leger des Heils deelt deze warme maaltijden vervolgens uit op drie locaties in Amsterdam. 'Amsterdammers moeten dit soort dingen eigenlijk altijd voor elkaar doen', zegt Guijt. 'Maar juist nu is het extra nodig.' 

Wil je ook helpen? Neem een kijkje op www.vca.nu

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938