Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kantoor wordt meer zoals een hotel: 'hospitality steeds belangrijker'

21 februari 2021, 13.02 uur · Aangepast 25 februari 2021, 22.11 uur · Door Redactie

Door corona gaan we minder vaak naar kantoor. Dat merkt ook Phil Jonckheer van Keepfactor. Hij onderzoekt wat huurders van kantoren belangrijk vinden aan kantoorruimte. Omdat we ook na corona meer blijven thuiswerken zijn de wensen van huurders veranderd. Het kantoor moet meer een plek worden voor inspiratie en niet om urenlang achter de computer te zitten.  

De coronaperiode heeft volgens Jockheer bewezen dat op kantoor werken niet noodzakelijk is voor de productiviteit van werknemers. ‘Het lijkt zo te zijn dat de output per persoon niet veel verschilt als je uithuizig, op kantoor, werkt of thuis werkt.’

Het AT5-programma Bouw Woon Leef sprak eerder Coen van Dijck, directeur van ontwerpstudio D/Dock, die zowel kantoren als hotels ontwerpen. Van Dijck vindt dat een kantoor veel meer de functie van een hotel moet hebben. 

Psychische gezondheid 

In 2018 leverde de ontwerpstudio van van Dijck een kantoor op die al voldoet aan die eisen. ‘We hebben hier een omgeving neergezet die veel meer gaat over de dagelijkse rituelen van mensen om elkaar te ontmoeten, met elkaar samen te willen werken.’

Ook hij is van mening dat het thuis werken goed gaat en is ervan overtuigd dat mensen dat na corona ook blijven doen. Het kantoor moet dan ook meer een plek zijn die zich richt op de psychische gezondheid van de werknemers. ‘Het gevoel van onder de mensen zijn en met elkaar te kunnen samenwerken en aandacht besteden aan geluk en gezondheid.’

Thomas van Leeuwen - directeur ontwerpstudio

Hotelfunctie 

Als het kantoor meer een hotelfunctie krijgt en 'hospitality steeds belangrijker wordt,' kan het (leegstaande) hotel dan niet gebruikt worden als kantoor? Dat was de gedachte van Thomas van leeuwen, ook werkzaam als directeur bij ontwerpstudio D/Dock. Hij ontwierp een app waarop je voor vijftien euro per dag werkruimte kunt boeken in hotels.

‘In de mooiste hotels van Nederland en Engeland. Van Leeuwen laat niet alle hotels toe op zijn app. ‘We zijn kritisch. Vierhonderd hotels hebben ons benaderd om in de app te mogen staan, maar we hebben er nog maar dertig toegelaten.’

Phil Jonckheer - directeur verhuurdersplatform
Quote

'De kantoorwerkfabrieken, die gaan verdwijnen'

Phil jonckheer - directeur verhuurdersplatform

Het kantoor moet dus met zijn tijd meegaan. ‘De kantoorwerkfabrieken’ zoals Jonckheer het kantoor van voor corona noemt, die gaan we dus niet meer terug zien. Het kantoor na corona moet een plek worden waar je inspiratie opdoet en opgeladen van thuis komt.

Bouw Woon Leef duikt in februari in de wereld van het ‘nieuwe werken’. Blijven we na corona thuis werken? Hoe gaat werken op het kantoor eruit zien? En waar moet je werken als het thuis niet kan? We praten met architecten, ontwikkelaars, thuiswerkers en andere betrokkenen op dit gebied.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in de metropoolregio Amsterdam.