Stad

NL
V

Amsterdam UMC werkt aan plan voor code zwart: "Ik hoop dat we er nooit in terechtkomen"

1 maart 2021, 17.32 uur · Aangepast 2 maart 2021, 11.08 uur · Door Redactie

Het is nog altijd onverminderd druk op de Intensive Care (IC) van het Amsterdam UMC. Toch wordt ook hier rekening gehouden met een scenario dat er een moment kan komen dat er op de IC keuzes moeten worden gemaakt wie wel en niet behandeld kan worden. Daarom werkt een team van specialisten nu aan een code zwart-scenario. 

AT5

"Hoe moeilijk ook: die plannen zullen toch echt op tafel moeten liggen. Je kan ze namelijk niet meer maken als de situatie daar is, dat is een ding dat zeker is", zegt Susanne Heijmenberg, hoofdverpleegkundige op de IC van het Amsterdam UMC in gesprek met AT5

Het is op dit moment nog 'onverminderd druk' op de IC van het ziekenhuis in Zuidoost. "Ik had hier liever een  andere boodschap gebracht, maar helaas. We zien wel iets van afname van patiënten, maar toch echt niet wat we met z'n allen gehoopt hadden." Volgens Heijmenberg is er ook een toename van het aantal reguliere patiënten. "Dat is alleen maar goed, want dat betekent dat er weer meer geopereerd wordt." 

De hoofdverpleegkundige van de IC schetst hoe de zorg op haar afdeling is veranderd het afgelopen corona-jaar. "Toen was het iets wat ons helemaal overkwam. Nu overkomt het ons nog steeds, maar we hebben er veel meer routine in gekregen. Covid is echt onderdeel van onze zorg geworden."

Quote

"Ik wil er zelf niet te veel aan denken, want als ik daaraan denk, verlies ik al mijn hoop"

Susanne Heijmenberg, hoofdverpleegkundige IC Amsterdam UMC

Toch wordt ook hier rekening gehouden met een scenario dat het alsnog de verkeerde kant op kan gaan. Daarom is een commissie binnen het Amsterdam UMC begonnen met een code-zwart-scenario. Een plan waarbij specialisten moeten kiezen wie nog op de IC geholpen kan worden en wie niet. "Ik hoop werkelijk dat we daar nooit, maar dan ook nooit in terechtkomen", zegt Heijmenberg.

"Ik wil er zelf niet te veel aan denken, want als ik daaraan denk, verlies ik al mijn hoop. Ik hou liever vast aan het mooie weer wat mogelijk wat gaat doen, de vaccinaties die beter gaan. Ik denk dat we ons daar maar even aan vast moeten houden."

In heel Nederland zijn sinds vandaag een aantal versoepelingen. Zo mogen middelbare scholen weer de deuren openen. Hier bij het Amsterdam UMC hopen ze dat ze deze kleine versoepelingen kunnen handelen. Zeker de versoepelingen in het onderwijs kunnen rekenen op begrip. 

"Onderwijs is een heel belangrijk onderdeel van de samenleving, dus daar moet ook iets mee. En met dit mooie weer hou je mensen ook niet tegen om naar buiten te gaan. Ik dacht zelf: we kunnen hier binnen gecontroleerd alles regelen met bezoek, de anderhalve meter. Laten we dan ook proberen dat zo gecontroleerd mogelijk buiten met elkaar te doen."

Ook IC-personeel schrok van massale drukte in het Vondelpark

De hoofdverpleegkundige en haar collega's op de IC schrokken van de beelden vorige week in het Vondelpark. Afgelopen woensdagavond waren daar een paar duizend mensen, voornamelijk jongeren, op de been.

"Ik dacht jongens: jullie leven in een andere wereld. Er is een wereld daar en een wereld hier. Ik snap echt dat mensen naar buiten gaan en elkaar weer opzoeken, maar probeer dat gecontroleerd te doen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938