Start van hoofdcontent

Stad

nl

Man opgepakt die wilde verdienen met valse doneeractie voor doodgeschoten Bas

1 maart 2021, 19.58 uur · Door X

De politie heeft vandaag een 20-jarige man uit Helmond opgepakt. Hij probeerde geld te verdienen met een doneeractie voor de familie van de bij de Nieuwe Meer doodgeschoten Bas van Wijk uit Badhoevedorp. Die actie was zonder het medeweten van de familie opgezet.

De 24-jarige Bas van Wijk werd afgelopen zomer neergeschoten op een steiger bij een drukbezochte zwemplek aan de Nieuwe Meer. Bas protesteerde toen iemand het Rolex-horloge van een van zijn vrienden opeiste, en werd daarop drie keer keer beschoten. Hij overleed kort daarna. Het Rolex-horloge bleek later nep te zijn.

Enkele dagen na de beschieting was online een doneeractie opgetuigd om zogenoemd geld op te halen voor de uitvaartkosten van Bas. Dit zonder medeweten van zijn familie, meldt de politie vandaag.

Offline

De familie van Bas maakte melding van de doneeractie bij de politie, die vervolgens contact opnam met de website om de actie offline te halen. Toen dat gebeurd was, hadden al enkele mensen gedoneerd. Toch zegt de politie dat het om een 'relatief klein bedrag' gaat. Het gedoneerde geld is door de website teruggestort aan de donateurs.

Na onderzoek naar de initiatiefnemer van de valse doneeractie, kwam de politie uit bij de 20-jarige Helmonder. Hij bleek ook verantwoordelijk te zijn voor twee andere valse doneeracties en fraude via de berichtendienst WhatsApp.

Medio april

De 20-jarige man die verdacht wordt van het doodschieten van Bas van Wijk zit nog steeds vast. Zijn mentale gesteldheid wordt momenteel door deskundigen onderzocht. De rechtbank streeft ernaar de zaak medio april inhoudelijk te behandelen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938