Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

OM in hoger beroep tegen vrijspraak in coldcasezaak Patrick van Dillenburg

5 maart 2021, 10.44 uur · Aangepast 5 maart 2021, 11.08 uur · Door Redactie

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van twee moordverdachten in de coldcasezaak rondom de moord op Patrick van Dillenburg. De rechtbank sprak de twee mannen eerder deze week vrij nadat een bekentenis tegen een undercoveragent als ongeldig werd verklaard.

Patrick van Dillenburg

De destijds 38-jarige Patrick van Dillenburg verdween op 3 januari 2002 spoorloos. Nu, na 19 jaar, is hij nog steeds niet gevonden.

Meerdere onderzoeken leverden weinig op, totdat de politie in 2017 een aantal undercoveragenten inzette om meer duidelijkheid te krijgen over de rol van twee verdachten. Via de omstreden Mr. Big-methode probeerden politie en justitie één van de verdachten, Ad K., een bekentenis te ontlokken. 

''Ongeoorloofde druk'' en beloofde zakenreis

Eerder deze week oordeelde de rechtbank dat, hoewel de opsporingsmethode met undercoveragenten geldig was om in te zetten, de uitvoering dat niet was. Er zou ''ongeoorloofde druk op de verdachte zijn uitgeoefend'' en een beloofde zakenreis naar Portugal zou niet doorgaan als de verdachte niet zou bekennen. De undercoveragent had verklaard dat tijdens die reis veel geld te verdienen viel, terwijl de verdachte in de schulden en verslavingsproblemen zat.

De advocaat van verdachte Ad K., Vito Shukrula, liet eerder weten dat zijn cliënt blij was met het vonnis: ''Ik hoop dat met deze uitspraak een einde is gemaakt aan de inzet van de Mr. Big-methode en dat politie en justitie inzien dat deze methode onbetrouwbaar is."

Dat einde lijkt er dus nog niet te zijn met het in hoger beroep gaan van het OM. Het Openbaar Ministerie vindt het gehele uitsluiten van het undercovertraject een ''onevenredig zware sanctie''. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938