Stad

NL
V

Avondklok zorgt voor nieuw spitsuur: "Normaal zitten mensen te eten, nu racen ze door de stad"

6 maart 2021, 10.03 uur · Aangepast 6 maart 2021, 10.57 uur · Door Redactie

Sinds we om 21.00 thuis moeten zijn op straffe van een flinke boete, lijkt er een nieuw soort spitsuur te ontstaan. Naarmate het moment van de avondklok nadert, neemt de drukte op straat merkbaar toe en krijgt het verkeer iets haastigs. Wie had ooit kunnen denken dat Amsterdam last zou krijgen van het nieuwe fenomeen 'avondklokstress'.

AT5

Het moment waarop de stemming omslaat is 20.45 uur, wanneer veel supermarkten de deuren sluiten. Het lijkt erop alsof iedereen zich dan realiseert: nu moeten we gaan opschieten om nog voor 21.00 thuis te zijn of op de plek waar we de nacht door zullen brengen.

Fietsers gaan staan op de pedalen en lijken iets minder vaak  het groene licht af te wachten. Aan de voet van de Oude Wester zegt een haastige fietser: "Ik kom van mijn werk en moet racen om op tijd thuis te zijn."

Stille stad

En als de Westertoren 21.00 uur slaat, daalt er een ongekende deken van rust over de stad.  Boa's waaieren vanaf de Dam uit over het centrum om overtreders te waarschuwen of te bekeuren. Een enkele laatkomer maakt zich uit de voeten om een bekeuring te voorkomen. Hier en daar zie je een zelfverzekerde ontheffingsdrager lopen of fietsen. Je herkent ze aan een rustige vanzelfsprekendheid waarmee ze zich over de stille straten verplaatsen. Ze zijn zeker van hun zaak een toveren geroutineerd hun ontheffing tevoorschijn als ze worden aangesproken. 

Maaltijdbezorgers

Na 21.00 uur is ook pas goed te zien hoe groot het leger maaltijdbezorgers is geworden. Overal waar je kijkt stuiven de oranje en groene fietskoeriers voorbij. Niet gehinderd door andere weggebruikers, ligt de stad aan hun voeten. 

Toch zijn ze niet echt blij vertelt er één. Hij zegt dat veel restaurants het na 21.00 uur ook wel voor gezien houden en dat dan ook het bezorgen klaar is. Maar we moeten het over hebben voor de gezondheid van ons allemaal, verzucht hij.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938