Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

Proces tegen 'Rico de Chileen' begonnen: "Echt een hele grote jongen"

8 maart 2021, 21.00 uur · Door Redactie

In de zwaarbeveiligde bunker in Osdorp is het inhoudelijke proces begonnen tegen Richard R, in het criminele milieu ook wel bekend als 'Rico de Chileen'. Richard R. zou een grote jongen zijn in de Amsterdamse onderwereld. Hij staat terecht voor het leiding geven aan een criminele organisatie en het witwassen van crimineel geld. 

Richard R. na zijn arrestatie in 2017

Als kind emigreerde de 47-jarige Richard R. vanuit Chili in naar Noord vertelt misdaadjournalist Paul Vugts. 

Quote

"Hij is echt een hele grote jongen geworden in de drugshandel"

paul vugts - misdaadverslaggever het parool

"Zijn familie zat al in de drugshandel. Het idee is dat hij doordat hij vloeiend Nederlands én Spaans sprak, vanwege de link met Zuid-Amerika snel een belangrijke positie heeft kunnen opbouwen in de drugshandel. En echt een hele grote jongen is geworden."

Richard R. zat al een keer een lange gevangenisstraf uit in Duitsland voor drugshandel. In 2017 wordt hij op verzoek van Nederland in Chili opgepakt en uitgeleverd. Sindsdien zit hij in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. R. wordt dus verdacht van het leiden van een criminele organisatie, en wordt door het OM ook in verband gebracht met meerdere liquidaties.

Alleen staat hij daar nu niet voor terecht. Justitie ziet daar tijdens het uitleveringsverzoek in 2017 nog te weinig bewijs voor. Vugts: "En omdat hij niet is uitgeleverd voor die zaken, kun je er hier ook niet voor worden berecht. Dan zou Nederland eerst aan Chili moeten vragen of dat mag."

Volgens justitie werkte R. nauw samen met Ridouan Taghi en Naoufal ‘Noffel’. Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo, dat op 22 maart inhoudelijk van start gaat. ‘Noffel’ is inmiddels tot levenslang veroordeeld voor het aansturen van een liquidatie in Almere.

Quote

"Het zou ook anders gegaan kunnen zijn"

Leon van kleef - advocaat richard r.

In het dossier tegen Rico de Chileen heeft justitie vooral bewijs verzameld aan de hand van een grote hoeveelheid ontsleutelde cryptoberichten tussen hem en onder anderen Taghi, waarin volop over liquidaties zou zijn gecommuniceerd. Volgens Rico's advocaat Leon van Kleef stelt het allemaal niet veel voor.

"Men komt op basis van informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI),  gekoppeld aan brokken PGP- informatie, dat is versleutelde telefooninformatie, tot een bepaald scenario over hoe het gegaan zou kunnen zijn. Nou ja, het zou ook anders gegaan kunnen zijn."

Chileense politie

De rechtbank heeft zes dagen voor de rechtszaak uitgetrokken. De strafeis van het OM wordt volgende week maandag verwacht. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938