Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Eigenaar koffiebar bij Museumplein kwaad op ME: "Ze stonden hier met negen man sterk"

8 maart 2021, 18.24 uur · Aangepast 8 maart 2021, 18.53 uur · Door AT5

Dennis en Willeke zijn getrouwd en al 18 jaar eigenaar van Barpiazza op het Museumplein. Zondag kregen ze de schrik van hun leven toen de ME de zaak omsingelde en met negen man naar binnen ging om een controle te doen.

AT5

Het is al bijna een zondagse traditie: de demonstraties op het Museumplein, en de ME die aan het eind van de middag het plein ontruimt. Dennis van Dijk en Willeke Bouricius zien het al weken gebeuren, pal voor de deur van hun restaurant Barpiazza. Ze zijn al een jaar gesloten, behalve voor afhaal. En op zondag verdienen ze wat bij met de verkoop van koffie aan de demonstranten. 

Ook deze zondag is het koffiebarretje van Dennis en Willeke open. Totdat de ME het plein gaat 'vegen', dan gaat de deur even dicht. "Dat is de afspraak", vertelt Dennis. "Dat hebben we zo met elkaar besproken. Elke keer worden de demonstranten hier het kruispunt over gezet. De politie wil dan geen mensen in de rug hebben, dus hebben wij gezegd: dan doen wij de deur dicht, en houden die klanten binnen, die dan net even koffie kopen."

Quote

Ze hebben overal gekeken, in de koelcel, op de toiletten, maar er was geen klant binnen

dennis van dijk, barpiazza

Als deze zondag deuren dicht zijn, zijn er volgens Dennis en Willeke elf mensen binnen: vijf klanten en zes man personeel. De klanten laat hij via de nooduitgang naar buiten. Toch staat vlak daarna de ME  voor de deur. Dennis: "Ze hebben alles gecontroleerd. Ze hebben in de koelcel gekeken, in de toiletten, overal. Daarna wilden ze dat we naar buiten gingen en daar in een rij gingen staan."

Toen knapte er iets in Willeke. "Ze stonden hier negen man sterk met van die schilden en ze wilden mijn 14-jarige dochter mee naar buiten nemen. Die begon met een ander meisje keihard te janken. Toen is er echt iets in me geknapt." Uiteindelijk kon Willeke met haar dochter en het personeel binnen blijven. Dennis is meegegaan naar het arrestatie busje. Daar heeft hij 20 minuten gezeten, en is vervolgens weer vrij gelaten.

Dit is hoe hard werkende ondernemers worden geïntimideerd. Negen man (voor geprogrammeerde) ME plus twee handhavers stonden vandaag binnen in onze pizzeria aan het Museumplein. Bedankt Halsema!

Posted by Dennis van Dijk on Sunday, March 7, 2021

Zwart op wit

Dennis: "Ik heb die agent nog wel gevraagd wat hij er zelf van vond. Nou, die stond alleen maar naar zijn schoenen te kijken." Barpiazza heeft geen boete of waarschuwing gekregen. Maar dat is voor Dennis en Willeke niet genoeg. "De acht mensen die zijn aangehouden, waren geen klanten van mij, die stonden hier voor de deur omdat ze verder nergens heen konden."

Wat Dennis betreft heeft hij niets verkeerd gedaan, en hij vraagt nu in een brief aan burgemeester Halsema om een politierapport waarin zwart op wit vermeld staat dat Barpiazza geen regels heeft overtreden. "Want ik ben wel goed, maar dit pik ik niet."

Een woordvoerder va de politie laat weten dat er zowel op het terras als in de bar veel mensen stonden. "En binnen ook mensen schouder aan schouder, vandaar dat we naar binnen zijn gegaan om te kijken wat de situatie was. Uiteindelijk zijn er acht mensen aangehouden voor het zich niet houden aan de corona-maatregelen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938