Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stemmen vanaf je 16e: "Als je een studie kunt kiezen, ben je ook intelligent genoeg om een partij te kiezen"

11 maart 2021, 14.00 uur · Aangepast 11 maart 2021, 15.13 uur · Door Redactie

Er werd gisteren bekend dat een meerderheid van de gemeenteraad wil dat 16- en 17-jarigen vanaf 2022 hun stem kunnen uitbrengen bij stadsdeelverkiezingen. Als het aan politicoloog Sarah de Lange en Daniël van Duijn van De Jongeren Partij (DJP) ligt, gaat dit in de toekomst ook gelden voor de landelijke en de gemeenteraadsverkiezingen. Bas Wassens van Wij Zijn Amsterdam zocht hen op en vroeg ook enkele jeugdige bezoekers van het Vondelpark hoe ze hierover denken.

In het in 2019 verschenen rapport 'Jong geleerd, oud gedaan' adviseerde De Lange, als lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur, de Tweede Kamer al om de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar. "Ik zag dat de politieke betrokkenheid van jongeren in Nederland heel laag is in vergelijking met andere landen", vertelt De Lange, die als politicoloog werkzaam is aan de UvA. "Daarom heb ik gekeken welke maatregelen helpen om de politieke betrokkenheid onder jongeren te vergroten."

Sarah de Lange, politicoloog aan de UvA

"Ik heb gekeken of de verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd kan helpen", aldus De Lange. "Want als je jongeren vroeger laat stemmen, kun je ze ook beter begeleiden bij hun eerste keer stemmen. En dat heeft op de lange termijn een positief effect op hun politieke betrokkenheid."

Quote

"Jongeren betalen belasting, dan heb je recht op zeggenschap"

Daniël van Duijn, De Jongeren Partij

Ook Van Duijn maakt zich al jaren hard voor het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd. Het zal dan ook zeker een onderdeel worden van het verkiezingsprogramma van DJP, wanneer die partij in 2022 gaat deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

"Jongeren betalen belasting, dan heb je recht op zeggenschap", zegt Van Duijn. "Ten tweede kan jongerenrepresentatie beter als meer jongeren gaan stemmen. En ten derde is vroeg geleerd, oud gedaan. Dus als je als jongere al leert om te stemmen, ga je dat je hele leven doen en kweken we een generatie vol bewuste burgers."

"Als jongeren vroeger gaan stemmen, neemt het gewicht van jongeren in de politiek ook toe en dan hopen we natuurlijk dat politici ook meer naar jongeren gaan luisteren", voegt De Lange daaraan toe.

Danïel van Duijn, oprichter De Jongeren Partij
Quote

"Als we de maatregel willen invoeren, is het belangrijk dat we het burgerschapsonderwijs op scholen uitbreiden"

Sarah de lange, politicoloog uva

Voorbijgangers die we spreken in het Vondelpark zijn ook enthousiast over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. "Ze worden op hun 16e ook al geacht om te bepalen wat voor loopbaan ze kiezen. Op het moment dat ze intelligent genoeg zijn om een studie te kiezen zijn ze ook intelligent genoeg om te bepalen wat voor partij ze willen kiezen", aldus een Vondelpark bezoeker. Een andere jongere pleit voor meer aandacht op school voor het onderwerp. "Politiek moet meer een onderwerp worden op school, zodat kinderen van 16 er ook meer over te weten komen."

Burgerschapsonderwijs uitbreiden

Politicoloog De Lange is ook van mening dat scholen meer aandacht aan het onderwerp moeten besteden. "Als we die maatregel willen invoeren, is het belangrijk dat we het burgerschapsonderwijs op scholen uitbreiden," zo stelt De Lange. "Wij zien dat, met name op het vmbo en mbo, heel weinig burgerschapsonderwijs wordt gegeven. Ook worden er nauwelijks eisen gesteld aan wat jongeren daar geleerd wordt. Ik zou graag zien dat we die jongeren meer contacturen geven voor burgerschapsonderwijs, maar dat we ons ook richten op de vaardigheden die ze nodig hebben om een democratisch burger te zijn. "

De Lange krijgt bijval van Van Duijn, die van mening is dat het burgerschapsonderwijs veel boeiender en relevanter gemaakt moet worden. "Als jongeren al op de middelbare school met hun vrienden discussies gaan hebben over waarop zij kunnen stemmen en waarom die stem ertoe doet, dan kan een leraar ook veel meer betekenis leggen in een les."

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.