Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

"Amsterdam teruggefloten over Airbnb-verbod"

12 maart 2021, 18.34 uur · Aangepast 15 maart 2021, 13.25 uur · Door Redactie

De gemeente mocht vorig jaar niet het Wallengebied en het zuidelijke deel van de grachtengordel  aanwijzen waarin het verboden is om woonruimte te gebruiken voor vakantieverhuur. Dat heeft de bestuursrechter vandaag geoordeeld.

AT5 / Luuk Koenen

Dat meldt De Telegraaf op haar website. 

Het verbod  geldt sinds 1 juli afgelopen jaar voor het Wallengebied en het zuidelijke deel van de grachtengordel. In de rest van de stad is het toeristische verhuur nog wel mogelijk, maar onder strenge voorwaarden en met een vergunning. Een vergunning kost 45 euro en kan worden aangevraagd op de website van de gemeente. 

Amsterdam Gastvrij, die vereniging behartigt de belangen van huizenbezitters die hun woning verhuren via Airbnb of een ander platform, is naar de rechter gestapt. Ze wezen de rechtbank erop dat de Huisvestingswet uit 2014 geen grondslag biedt voor een totaalverbod van vakantieverhuur in een hele wijk. De rechtbank stelt hen in het gelijk.

Kwestie van tijd

"De verbodswijken hebben we vorig jaar ingevoerd omdat de overlast van vakantieverhuur in een aantal wijken echt de spuigaten uitliep. De rechter stelt nu dat we te vroeg waren en dat we deze pas dit jaar hadden mogen invoeren, omdat de wet op dit punt verduidelijkt is", aldus de gemeente. De rechtbank concludeerde dat er wel verbodsgebieden aangewezen mogen worden, zolang de noodzaak ervan goed wordt onderbouwd. "Het  lijkt dus een kwestie van tijd totdat er weer nieuwe verbodsgebieden zijn", zegt de gemeente.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938