Start van hoofdcontent

Stad

nl

Universiteitskwartier in het centrum wordt grondig vernieuwd

13 maart 2021, 08.00 uur · Aangepast 15 maart 2021, 13.24 uur · Door Redactie

Het universiteitskwartier in het centrum gaat de komende jaren flink op de schop.  Als het aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de gemeente ligt, wordt het een grotendeels fietsluw gebied en worden de monumentale panden vernieuwd en verduurzaamd. Toch is niet de hele buurt gecharmeerd van de plannen.

"Dit wordt het onderwijsgebouw. Het gedeelte wat je hier ziet, willen we weghalen en een nieuw paviljoen neerzetten met onderwijszalen erin", vertelt Kees Lammers, directeur Huisvestingsontwikkeling UvA, wijzend naar de iconische glazen piramide van gebouw BG5.

Aan de overkant wordt er ondertussen gewerkt aan de vernieuwing van het Universiteitsgebouw. Het monumentale pand krijgt al een grote opknapbeurt en eronder wordt een fietskelder gebouwd. Die werkzaamheden moeten begin 2023 zijn afgerond, terwijl de nieuwe plannen zo'n vijf tot tien jaar gaan duren. De vernieuwing gaat naar verwachting ruim 300 miljoen euro kosten. 

Vernieuwing

"We zitten hier ook met een gebouw, BG3, BG staat voor Binnengasthuisterrein, dat gaan we ook opknappen. Het voorste gedeelte willen we het liefst slopen en duurzamer en functioneler maken", aldus Lammers. 

Eind jaren negentig besloot de UvA de door de stad verspreide locaties onder te brengen op vier wetenschappelijke plekken, zoals het Science Park en het Roeterseiland. Drie daarvan zijn inmiddels in gebruik, de vierde, het Universiteitskwartier wordt nu dus ontwikkeld. Het gebied wordt als het aan de gemeente en de UvA ligt grotendeels fietsluw gemaakt. Ook mogen er op een deel van de Oudezijds Achterburgwal geen auto's rijden.

Nieuwe doorgangen

Op een aantal plekken wil de UvA bovendien nieuwe doorgangen maken, zoals in de verlaten ogende Slijkstraat. "Dat zou betekenen dat er hier ook ergens een poort komt met een hofje, met ook een stukje vergroening. Om daarmee ook de logistiek vanuit de verkeersstroom van studenten en medewerkers voor elkaar te kunnen krijgen."

Volgens de gemeente en de UvA is het nieuwe plan samen met bewoners en ondernemers opgesteld. Toch is een deel van hen uiterst ontevreden over de plannen, omdat de vernieuwingen te weinig zouden zijn gericht op de buurt. Ook zouden er meer smalle doorgangen ontstaan die juist slecht zijn voor de sociale veiligheid. De UvA zegt met hen in gesprek te blijven. Het plan moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938