Start van hoofdcontent

Stad

nl

LHBTI+ acceptatie op school: van genderneutraal toilet tot inclusieve seksuele voorlichting

13 maart 2021, 14.12 uur · Door Redactie

In november 2020 is door de Tweede Kamer een wetswijziging aangenomen die maakt dat scholen verplicht zijn om ervoor te zorgen dat LHBTI+ jongeren zich veilig en geaccepteerd voelen in de klas. COC-voorzitter Astrid Oosenburg noemt het een "doorbraak". Volgens Oosenburg is "homo" nog steeds het meest gebruikte scheldwoord en worden LHBTI+ jongeren vier keer vaker dan gemiddeld gepest. Herkennen jongeren dit beeld? En wat kunnen scholen doen om acceptatie te bevorderen? Roos Gerritsen van Wij zijn Amsterdam zoekt het uit. 

Lotte Hajema, COC

Lotte Hajema, voorlichter van het COC, heeft een gemixt beeld van de LHBTI+ acceptatie op middelbare scholen. "Sommige scholen zijn heel veilig en prettig, maar er zijn ook scholen waar ze het er nooit over hebben. Deze scholen geven aan dat het bij hen niet speelt". Dat is volgens Hajema een misvatting. "Het speelt overal."

Quote

"Het is een misvatting dat er op een school geen leerlingen zijn die homo of lesbisch zijn. Het speelt overal"

Lotte Hajema, Coc

De Amsterdamse Mavo in Watergraafsmeer is een school die extra veel aandacht besteedt aan LHBTI+ acceptatie. Docent Pim Aerts vertelt enthousiast: "We besteden hier expliciet aandacht aan in de themaweek gender, waarin leeringen les krijgen over homoseksualiteit, in gesprek gaan met mensen met een andere geaardheid en een themakrant maken".

Genderneutrale toiletten

Als docent biologie geeft Aerts ook seksuele voorlichting. Dit probeert hij zo inclusief mogelijk te doen. "Ik probeer niet alleen vanuit het hetero-perspectief les te geven.Voor leerlingen die op jongens vallen laat ik bijvoorbeeld een filmpje zien waarin een homojongen vertelt hoe het is om voor de eerste keer te zoenen".

En ook uit vele andere zaken op en rondom de school blijkt dat LHBTI+ acceptatie er een grote rol speelt. Zo prijkt buiten de school een grote Pride-vlag en zijn er genderneutrale toiletten. "For everyone", is te lezen op de toiletdeur.

Quote

"Ik ben op de middelbare school niet uit de kast gekomen. Ik voelde me niet veilig genoeg"

Pim AertS, Docent Amsterdamse Mavo

Het valt Hajema op dat er op scholen veel gescholden wordt met het scheldwoord "homo". Jongeren op straat bevestigen dit. "Als ik eerlijk ben wel, maar ik meen het nooit echt". Op de Amsterdamse Mavo nemen ze het serieus als een leerling ermee scheldt. "Er wordt zoveel aandacht aan besteed, dat leerlingen merken dat dit niet een woord is dat we hier gebruiken", aldus Aerts.

Marius, leerling van de school, zit in de GSA (Gender & sexuality alliance).  Met een groepje leerlingen zet hij zich in voor LHBTI+ acceptatie. "We willen zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn in deze school. " 

Wat kunnen scholen doen om LHBTI+ acceptatie te bevorderen? Hajema adviseert het COC te vragen om een voorlichting te geven en om het gesprek te blijven voeren met de leerlingen. "Als school kun je echt een verschil maken."

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.