Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

OM eist 14 jaar cel tegen 'Rico de Chileen'

15 maart 2021, 16.14 uur · Aangepast 15 maart 2021, 17.57 uur · Door Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 14 jaar cel tegen de Chileense Amsterdammer Richard R., in het criminele milieu ook wel bekend als 'Rico de Chileen'. Hij staat in de Bunker in Osdorp terecht voor het leiding geven aan een criminele organisatie en het witwassen van crimineel geld.

Chileense politie

Het OM ziet de 47-jarige R. als de 'spilfiguur' in een criminele organisatie die drugshandel, witwassen en het uitvoeren van liquidaties tot doel had. Volgens de officieren van justitie bestond die organisatie uit een witwastak, een drugstak en een geweldstak.

Geweldstak

Volgens justitie werkte R. onder meer nauw samen met Ridouan Taghi en Naoufal ‘Noffel’. Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo, dat op 22 maart inhoudelijk van start gaat. ‘Noffel’ is inmiddels tot levenslang veroordeeld voor het aansturen van een liquidatie in Almere. Gezamenlijk zouden zij hebben bepaald wie welke liquidatie voor zijn rekening zou nemen.

Verder leidde R. volgens het OM een zeer luxe leven waarbij hij gebruik maakte van dure appartementen en zeer dure hotels in Spanje, Zuid-Amerika en Dubai. Hij zou veel geld uitgeven aan luxe auto's, dure horloges en designerkleding. Hij zou al jaren actief zijn in de drugshandel.

PGP-berichten

In het dossier tegen Rico de Chileen heeft justitie vooral bewijs verzameld aan de hand van een grote hoeveelheid ontsleutelde cryptoberichten tussen hem en onder anderen Taghi, waarin volop over liquidaties zou zijn gecommuniceerd. Volgens Rico's advocaat Leon van Kleef stelt het allemaal niet veel voor.

"Verdachte is een spilfiguur in een goed geoliede organisatie die zich toelegde op grootschalige cocaïnehandel, witwassen en het plegen van liquidaties", aldus de officieren in hun requisitoir. "Alle drie de strafbare feiten zijn nauw met elkaar verbonden. In de cocaïnehandel is het meeste geld te verdienen en valt dus ook het meeste af te rekenen, letterlijk en figuurlijk. De machtsmiddelen binnen deze wereld zijn geweld en geld. Met geweld wordt vaak genoeg de concurrentiestrijd binnen de illegale wereld beslecht.”

De rechtbank heeft zes dagen voor de rechtszaak uitgetrokken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938