Start van hoofdcontent

Stad

nl

BovenIJ ziekenhuis gaat gebouw koelen met water uit Noordhollands kanaal

16 maart 2021, 17.41 uur · Aangepast 16 maart 2021, 18.01 uur · Door Martine Bakker

Beroepsduikers begonnen vandaag met het maken een leiding van het BovenIJ naar het water. Vanaf deze zomer gaat het ziekenhuis het water van het Noordhollands Kanaal gebruiken voor de luchtkoeling in het gebouw. Het ziekenhuis wil hiermee de CO2 uitstoot verminderen.

Naast het Okura hotel, is het BovenIJ ziekenhuis het tweede gebouw in de stad dat oude koelinstallatie vervangt door een duurzame methode. Mirjam Huisman, milieucoördinator van het BovenIJ: "Het water uit het Noord Hollands kanaal komt het ziekenhuis in en via regelaars halen wij de koele lucht eruit. Die wordt als om de temperatuur in het gebouw te regelen."

Duurzaam

En dat vermindert de CO2 uitstoot met 208 ton per jaar. In 2018 stapte het BovenIJ al over op stadswarmte waardoor de CO2 uitstoot afnam met 21 procent. Straks is die uitstoot 26,5 procent minder. Het ziekenhuis wil de komende jaren meer stappen om de duurzaamheid te verbeteren zoals het terugdringen van medicijnresten in afvalwater en wegwerpplastic.

De leiding wordt door de damwand van het Noordhollands kanaal geplaatst

Beroepsduiker Dennis de Pijper snijdt onder water met een thermische lans een gat in de damwand. Hier gaat de leiding doorheen voor de afvoer van het warme water dat straks uit het ziekenhuis stroomt. Zo'n honderd meter verderop legt hij later deze week de pijp aan waardoorheen het kanaalwater straks het ziekenhuis inkomt.  "Die thermische lans is 5000 graden", legt Dennis uit als verklaring hoe je met vuur onder water kunt werken. "Met die lans smelt je het staal van de damwand en door de zuurstof die erbij komt blaas je het weg."

De moeilijkheidsgraad zit 'm in de precisie van het aansluiten van het gat in de damwand op de pijp. Er mag geen water en geen grond tussensijpelen vertelt Dennis. "Anders krijg je verzakkingen. En die hebben we al genoeg in de stad." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938