Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verzakking langs Groenburgwal, Staalmeestersbrug afgesloten

23 maart 2021, 17.17 uur · Aangepast 23 maart 2021, 18.11 uur · Door Redactie

Langs de Groenburgwal in het centrum is onlangs een zinkgat ontstaan. Door de verzakking moet de brug in de Staalstraat, de Staalmeestersbrug, worden afgesloten. 

Dat de kademuur langs het water in slechte staat was, was al bekend. De gemeente kondigde onlangs maatregelen aan om verdere beschadigingen te voorkomen.  Zo was al een parkeerverbod van kracht en mocht zwaar vrachtverkeer niet langer over een deel van de kade.

Quote

"De situatie was dermate slecht dat de brug zomaar onaangekondigd zou kunnen bezwijken"

Egbert de Vries, wethouder verkeer en vervoer

Het gat is vorige week, aan het eind van de week, ontdekt. Daarna is er onder meer een lantaarnpaal verwijderd. Deze week hebben duikers de onderkant van de brug bekeken. "Daaruit is gebleken dat het echt in hele slechte staat is. Dat er zand de gracht in loopt en dat het dermate slecht is dat de brug zomaar onaangekondigd zou kunnen bezwijken", vertelt verantwoordelijk wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer), die vanmiddag kwam kijken.

De oorzaak van het ontstaan van het zinkgat wordt volgens De Vries nog onderzocht. "We wisten dat het niet een goede plek was, want anders hadden we deze gracht niet al afgezet met stempels. Maar dit is erbij gekomen. Dit is ook de reden dat we nu op dit moment deze extra stap hebben genomen en dat de brug voorlopig niet kan worden gebruikt."

Quote

"De kwetsbare kades in de binnenstad zijn niet gemaakt op zware vrachtwagens en vuilniswagens"

buurtbewoner

Buurtbewoners reageren geschrokken. Ze vertellen tegen AT5 dat er tot twee weken geleden nog gewoon  vrachtwagens over de oude kades reden. "Ongelooflijk, die zware vrachtwagens en vuilniswagens daar zijn die kwetsbare kades in de binnenstad niet op gemaakt. Dat weten ze toch",  zegt een buurtbewoner.

De Staalmeestersbrug is een zeer bekende brug. Toeristen gebruikten de brug vaak om liefdesslotjes op te hangen, tot ergernis van buurtbewoners. 

Hoofdpijndossier

De Vries nam eind vorig jaar het stokje over van wethouder Sharon Dijksma. In haar portefeuille zat ook het hoofdpijndossier kades en bruggen. De stad is genoodzaakt de komende jaren honderden miljoenen te investeren in het overeind houden en repareren van tientallen kilometers verzwakte kademuren en bruggen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938