Stad

NL
V

GGD moet prik-capaciteit onbenut laten: "We zijn aan het opschalen met de handrem erop"

25 maart 2021, 07.00 uur · Aangepast 25 maart 2021, 11.38 uur · Door Redactie

De GGD in Amsterdam kan meer prikken zetten dan het nu doet, maar daarvoor ontbreken de vaccins. Al speelt 'Astra Zeneca-vrees' op dit moment ook een rol bij de lage bezetting.

AT5

"Het probleem zit op dit moment helemaal niet bij de capaciteit bij de GGD'en, maar echt in de aanlevering van de vaccins", zegt het hoofd Infectieziekten, Yvonne van Duijnhoven tegen AT5. "Die is gewoon een aantal keer tegengevallen. Plus het tijdelijk staken van Astra Zeneca, dan kunnen we niet door. Dus het voelt een beetje, we zijn enorm aan het opschalen, maar met de handrem erop."

Eind deze week wordt er in de Rai een nieuwe hal in gebruik genomen waar dan 6.000 prikken per dag kunnen worden gezet. In de Calandhal in Nieuw-West is er sinds vorige week capaciteit voor 2.000 prikken per dag, maar dat zijn er nu nog maar 400. Daarbij speelt de tijdelijke stop met het vaccin van Astra Zeneca ook een rol.

Quote

"Het vaccin heeft toch een deuk opgelopen in het imago"

Yvonne van Duijnhoven, ggd amsterdam

Van Duijnhoven: "We merken wel bij het opnieuw inplannen van diezelfde afspraken die afgezegd zijn tien dagen geleden, dat dat wat minder snel loopt. Ik denk dat een deel van de mensen, wat ik ook meekrijg van andere media, het toch nog niet helemaal vertrouwt. Het vaccin heeft toch een deuk opgelopen in het imago, maar voor zover wij de data zien is dat onterecht."

Eind april zegt Van Duijnhoven dat er in Amsterdam 13.000 prikken per dag kunnen worden gezet. Verder laat ook het opnieuw in gebruik nemen van de ademtest op zich wachten. De techniek is in orde, maar de fout lag bij het verwerken en aflezen van de resultaten. Personeel wordt daarvoor nu getraind en ook de Inspectie Gezondheidszorg moet nog zijn zegen geven.  Van Duijnhoven: "Een traject dat we heel zorgvuldig willen doen, omdat we niet nog een keer willen beginnen en dan weer stoppen."

Bekijk het hele interview in de video.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938