Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek naar coronasneltesten in hoger onderwijs: "Nood bij studenten is heel hoog"

25 maart 2021, 22.18 uur · Door Redactie

Het Amsterdamse hoger onderwijs is begonnen met een onderzoek naar sneltesten om zo studenten weer toegang te geven tot fysiek onderwijs. VU, ROC, HvA en Hotelschool The Hague doen mee aan het onderzoek. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gaf vandaag het startschot en inspecteerde de snelteststraat. 

"In verschillende regio's van het land doen weer andere partijen mee en zullen er andere onderzoeksvragen worden geformuleerd", zegt Van Engelshoven na haar inspectie bij de Vrije Universiteit.  Het hoger onderwijs in Amsterdam zal voornamelijk de testbereidheid van zowel studenten en docenten onderzoeken, naast de effecten van de sneltesten op de besmettingen.

Hoofdonderzoeker bij de Vrije Universiteit, Ralph Lasage: "We onderzoeken de praktijkervaring met een snelteststraat en hoe we dit grootschalig kunnen toepassen om het onderwijs open te stellen. Maar ook kijken we naar het effect dat het testen heeft op het welzijn van mensen en hoe bereid ze zijn om een test af te nemen."

De bereidheid bij studenten om met behulp van sneltesten weer terug de collegezaal in te kunnen lijkt groot. VU-student William Mooijer zucht: "Ik ben dit jaar nog niet op de universiteit geweest. Ik neem zo veel beter de stof op. Dus het is voor mij geen probleem om deel te nemen aan het onderzoek, graag zelfs."

Ook David Eggink, student bij de Hotelschool The Hague heeft het fysieke onderwijs gemist. "Wij hebben het praktische gedeelte van onze studie en moeten veel leren om in teamverband samen te werken. Dat vind ik nu lastig en veel andere studenten ook."

Quote

"Ik hoop eigenlijk dat de sneltesten in september overbodig worden"

Ralph Asage, hoofdonderzoeker vu

Hoewel het lijkt alsof het einde van de pandemie in zicht is en alles bij het hoger onderwijs terug naar het oude zou kunnen gaan, betekent dit niet dat de sneltesten per definitie binnenkort overbodig zouden worden.

"Ik hoop eigenlijk dat de sneltesten in september overbodig worden", aldus Lasage "Maar als dat niet zo is dan willen we niet terugkijken en denken: hadden we nou maar iets uitgezocht."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938