Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onafhankelijk rapport: studentenwoningen Uilenstede zijn niet allemaal brandveilig

26 maart 2021, 19.44 uur · Door Redactie

Studentenhuisvester DUWO gaat de brandveiligheid van studentenwoningen op Uilenstede verbeteren na een onlangs verschenen onafhankelijk rapport. Daaruit blijkt dat niet alle woningen volledig voldoen aan de momenteel geldende eisen voor brandveiligheid.

Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

DUWO liet een gespecialiseerd bureau onderzoek doen naar de brandveiligheid op Uilenstede nadat er onrust was ontstaan rond een keukenbrand die op 6 februari uitbrak op de studentencampus. De gemeente Amstelveen drong er na de brand al op aan dat alle woningen op korte termijn zouden worden voorzien van rookmelders.

Toegangsdeuren

Uit het onlangs verschenen rapport blijkt onder meer dat de toegangsdeuren in een van de woontorens 20 minuten brandwerend zijn, terwijl hiervoor een minimale eis geldt van 30 minuten. Ook zijn er twee zaken geconstateerd die volgens DUWO geen acuut gevaar opleveren, maar wel op korte termijn dienen worden opgelost.

DUWO noemt de uitkomst van het rapport een "verrassing" en "teleurstellend". "Verrassend omdat de studententorens al zo’n 60 jaar staan en er in de laatste 10 jaar zeker twee keer met de brandweer / gemeente een toetsing aan de regelgeving heeft plaatsgevonden. Teleurstellend omdat DUWO, gezien haar jonge doelgroep en de gebruikte woonvorm, brandveiligheid hoog in het vaandel heeft staan."

Rookmelders

De studentenhuisvester belooft de problemen zo snel mogelijk aan te pakken. Vanaf volgend jaar mei gelden er aanvullende eisen ten aanzien van brandveiligheid. Een van die nieuwe eisen is de aanwezigheid van goed werkende rookmelders. Volgens DUWO kan het daarover geen concrete toezeggingen doen, behalve dat het voortvarend wordt opgepakt. Dit zou komen omdat het een omvangrijke operatie betreft en er een schaarste is aan installateurs.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938