Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Thee in meeneembeker geen horeca, verkoop mag doorgaan

27 maart 2021, 19.36 uur · Door Redactie

Een winkel in het centrum mag voorlopig doorgaan met de verkoop van thee in afgesloten bekers. De gemeente vond dat het pand gebruikt werd voor horeca-activiteiten, maar de voorzieningenrechter denkt daar anders over. 

Op 26 januari kreeg de eigenaresse van de gemeente te horen dat ze de zaak moest sluiten. Volgens de gemeente is het hoofddoel van de onderneming "het voor consumptie ter plaatse verstrekken van dranken tegen vergoeding". 

Keuken

Dat zou bijvoorbeeld blijken uit de inrichting van de ruimte, de wijze waarop de thee werd gepresenteerd en de professionele keuken. Omdat de thee in een meeneembeker zat, warm was en met een schuimlaag, zou het direct kunnen worden gedronken. Daarmee zou het vallen onder de categorie horeca en dat mag niet volgens het bestemmingsplan. 

De eigenaresse maakte bezwaar en stapte ook naar de voorzieningenrechter. Ze zei dat het niet om horeca-activiteiten gaat, maar om detailhandel. Haar zaak is een "thee concept store". In de winkel zijn geen zitplaatsen. De bubble tea is volgens haar niet voor directe consumptie, maar eerder te vergelijken met een maaltijdsalade die wordt meegenomen om ergens anders op te eten. 

Niet nodig

De voorzieningenrechter vindt dat de gemeente niet voldoende duidelijk heeft gemaakt dat het om horeca gaat. Het gaat nog niet om een definitief oordeel, maar direct stoppen met de verkoop van thee is door het ontbreken van een deugdelijke motivatie niet nodig. 

De gemeente moet ook de proceskosten (1068 euro) en het griffierecht (360 euro) betalen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938