Stad

NL
V

Wonen in een sociale huurwoning van hout: "Je weet dat je duurzamer leeft en dat is fijn"

4 april 2021, 11.01 uur · Aangepast 15 april 2021, 15.36 uur · Door Redactie i.s.m. MRA

Bouwen met hout neemt binnen de Metropool Regio Amsterdam (MRA) in rap tempo toe. Logisch want bouwen met hout zou een oplossing kunnen zijn voor het terugdringen van de CO2 uitstoot in de bouw.  In Amsterdam wordt ook met hout gebouwd maar nog niet op het gebied van sociale huur. In Alkmaar is dat wel het geval. Het AT5 programma Bouw Woon Leef spreekt met bewoner Annelotte over haar duurzame sociale huurwoning.

Het project waar Annelotte woont bestaat uit 38 modulair gebouwde houten woningen, ontworpen door Finch Buildings, aan de rand van het centrum van Alkmaar. De woningen zijn bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar. 

Niet opgesloten in beton

Annelotte is erg positief over wonen in een houten woning. "Het is lekker knus maar het voelt niet klein aan. In beton voel je je zo snel opgesloten. Ik voel me hier vrij." In de zomer kan het wel behoorlijk warm worden in haar woning en omdat er meerdere mensen om haar heen wonen hoort ze buren wel eens. Maar of dat verschilt met een normale woning durft ze niet te zeggen. 

Eigenlijk ziet Annelotte voornamelijk de voordelen. "Voor een leuk prijsje per maand, dat is wel erg mooi en het is ook lekker dicht bij de stad."

Quote

"Het is lekker knus maar het voelt niet klein aan"

Annelotte - Bewoner duurzame sociale huurwoning

Volgende woning ook van hout

Als Annelotte deze woning uit moet denkt ze er zeker over na om weer in een houten huis te gaan wonen. "Nu ik ervaar hoe het is om hier te wonen overweeg ik wel om in de toekomst een soortgelijke woning te zoeken." 

Binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is afgesproken dat de komende vier jaar 20 procent van de nieuwbouw houtbouw moet zijn. Er zijn echter nog geen concrete plannen voor houtbouw in de sociale huursector in Amsterdam. Volgens Ernest Kuiper van Finch Buildings zit houtbouw in de sociale huursector in Amsterdam er wel aan te komen, maar zijn er nog geen projecten in uitvoering. "Dit heeft onder andere te maken met de hoge grondprijzen in Amsterdam, in combinatie met de verplichting om 80% sociaal en voor het middensegment te bouwen. Dit gaat ten koste van duurzaamheidsambities. Daarbij is hout een duurdere grondstof in aanschaf, maar wordt de hogere restwaarde niet of onvoldoende meegerekend in de businesscase." 

Bouw Woon Leef stond de hele maand maart in het teken van houtbouw. Bekijk hier alle items over dit onderwerp.

🎧 Nieuw: De Bouw Woon Leef Podcast 

Luister ook naar de Bouw Woon Leef podcast over Houtbouw via Spotify, Deezer, Apple Podcasts of Google Podcasts.

 

Bekijk ook het programma van Pakhuis de zwijger over Houtbouw

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in de metropoolregio Amsterdam.