Stad

NL
V

Duo de cel in voor per ongeluk doodschieten van vriend in woning Oost

29 maart 2021, 14.21 uur · Door Redactie

Twee mannen van 25 en 23 jaar zijn door de rechtbank schuldig bevonden aan de dood van hun 23-jarige vriend. Zij zijn veroordeeld tot een celstraf variërend van 18 maanden tot 24 maanden. Twee andere vrienden zijn vrijgesproken. Het slachtoffer werd onbedoeld neergeschoten toen zij speelden met een vuurwapen in een woning in Oost.

Inter Visual Studio / Pascal Fielmich

De dodelijke schietpartij gebeurde op zaterdag 14 maart 2020 in een woning aan de Lorentzlaan in de Watergraafsmeer. De twintigers gebruikten drank en drugs en speelden met een Glock17, waarbij de partroonhouder telkens in en uit het wapen werd gehaald. Ook richtten de vrienden het wapen voor de grap op elkaar, waarbij de trekker werd overgehaald. Daar werden ook filmpjes van gemaakt.

De 25-jarige hoofdverdachte zette het wapen op een gegeven moment op het hoofd van zijn 23-jarige vriend, die net was langsgekomen. Toen hij de trekker overhaalde, bleek het wapen te zijn doorgeladen en werd het slachtoffer dodelijk in zijn achterhoofd geraakt.

Geen kwade bedoeling

De rechtbank concludeert dat de verdachten geen kwade bedoelingen hebben gehad. Het slachtoffer was immers één van de beste vrienden van de 25-jarige man. "Dat neemt niet weg dat ze door hun gevaarlijke en onvoorzichtige gedrag wel schuldig zijn aan zijn dood en dat ze de familie van het slachtoffer onbeschrijfelijk veel leed hebben bezorgd. Hiervoor moeten ze dan ook worden gestraft", aldus de rechtbank.

De 25-jarige man die het dodelijke schot loste, is veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. De 23-jarige medeverdachte, die het wapen had meegenomen, moet 18 maanden de cel in, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Vrijspraak

De rechtbank vindt dat de dood van het slachtoffer niet kan worden toegerekend aan de andere twee aanwezige vrienden. "Het wapen was niet van hen en hoewel ze ook meededen aan het gevaarlijke spel, kunnen zij niet verantwoordelijk worden gehouden voor het lossen van het fatale schot. De twee worden wel bestraft voor het voorhanden hebben van het vuurwapen."

De twee hoofdverdachten krijgen ook straf voor de aanzienlijke hoeveelheid drugs die in de woning werd aangetroffen. Het Openbaar Ministerie had begin deze maand tegen de vier vrienden celstraffen variërend van tien maanden tot 3,5 jaar geëist.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938