Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ex-lachgaskoning Deniz over miljoenenboete: "Ik heb het vermogen maar ga het niet betalen"

29 maart 2021, 20.22 uur · Aangepast 29 maart 2021, 21.57 uur · Door Redactie

De bestuursrechter oordeelde afgelopen vrijdag dat voormalige lachgaskoning Deniz Üresin een miljoen euro aan de gemeente moet betalen. Toch denkt Deniz nog altijd het gelijk aan zijn zijde te hebben. In de zomer van 2019 legde de gemeente Deniz al een dwangsom van een ton op, vanwege illegale verkoop van lachgas en overlast. Maar ook daar trok hij zich toen niets van aan.

'Ex-lachgaskoning' Deniz Üresin in 2019 aan het werk als lachgasverkoper

In een eerdere strafrechtelijke uitspraak oordeelde de rechter dat Deniz wel online bestellingen lachgas mocht verkopen. Maar handhavers betrapten hem in het centrum op de verkoop van ballonnetjes ter plekke, zonder een bestelling voorafgaand te plaatsen. En dat is 'venten' en verboden zonder vergunning.

De rechtbank gaf de gemeente daarin vorige week gelijk. Omdat het bedrijf van Üresin geen gehoor gaf aan de vordering van de gemeente, zijn de dwangsommen in de ogen van de rechtbank terecht opgelegd.

Toch is Deniz niet van plan de boete van een miljoen euro te betalen. "Ik heb wel vermogen, en als ik het wil kan ik de boete wel betalen.  Maar ik ga het niet betalen, want het is mij ten onrechte aangeschreven. Ik heb wel vrijspraak over het strafrechtelijke proces van de rechtbank."

Quote

"Je ziet je eigen personeel in een rolstoel belanden"

Deniz Üresin

Gezondheidsproblemen

Vorig jaar stopte Deniz plotseling met zijn handel. Hij was zelf zijn beste klant geworden en hij kreeg gezondheidsproblemen. "Toen ik zelf ook overmatig lachgas ging gebruiken, merkte ik ook dat ik hartkloppingen kreeg terwijl ik eigenlijk een heel rondje Vondelpark kon rennen, kon ik nu geen tien meter meer rennen", aldus Deniz.

Van pleitbezorger naar waarschuwer

Op zijn website, Ufogas, kun je geen lachgas meer bestellen; daar prijken nu waarschuwingen over de gevaren. Want hij zag ook in zijn directe omgeving de gevolgen. "Je ziet je eigen personeel in een rolstoel belanden. Je gaat Reade bezoeken op de Overtoom en ziet al die lachgaspatiënten. Dan ga je er toch anders over denken". En daardoor veranderde  de grootste pleitbezorger van lachgas in een iemand die juist wil waarschuwen door middel van voorlichting.

Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet bekend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938