Stad

NL
V

'Kraakwet' door de Eerste Kamer aangenomen

30 maart 2021, 14.38 uur · Door Redactie

De Eerste Kamer heeft het initiatiefvoorstel van de VVD en CDA om krakers sneller uit een pand te kunnen zetten, aangenomen. Vanochtend had burgemeester Halsema namens de driehoek nog kritiek geuit op het voorgenomen besluit.

Het wetsvoorstel 'Handhaving Kraakverbod' werd in de Eerste Kamer gesteund door de VVD, Fractie-Nanninga, CDA, PVV, FVD, Fractie-Otten en 50PLUS. Volgens de initiatiefnemers was handhaving van het kraakverbod onvoldoende geworden. "En als er dan gehandhaafd wordt, dan trekken krakers na ontruiming door naar een ander pand." 

Doordat het voorstel is aangenomen, moeten krakers nu door een strafrechtelijke procedure, in plaats van een civielrechtelijke. Dat betekent dat er binnen 72 uur uitspraak moet worden gedaan en dat de krakers binnen drie dagen uitgezet kunnen worden.

Vragen over de uitvoerbaarheid

Toch zijn er veel vragen over de uitvoerbaarheid van de wet. Begin maart was er nog een deskundigenbijeenkomst over het voorstel waarbij onder andere het OM, een strafrechter, en advocaten hun zorgen uitten. De wet zou juist contraproductief werken. "Het lost het eigenlijke probleem, namelijk leegstand, niet op en bovendien is de verwachting van alle experts dat de ontruimingstermijn zal toenemen", stelde Halsema namens de experts in de brief.

De fracties van GroenLinks, SP, PvdA, D66, SGP, CU, PvdD en OSF stemden tegen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938