Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Overleden boekenverkoper Erdwin Spits nog éénmaal door Oudemanhuispoort

30 maart 2021, 21.29 uur · Aangepast 31 maart 2021, 08.52 uur · Door Redactie

Na veertig jaar als boekenverkoper te hebben gewerkt aan de Oudemanhuispoort is Erdwin Spits onlangs overleden. Na een kankerdiagnose koos hij  ervoor om zijn leven te voltooien. Vandaag werd hij voor de uitvaart nog eenmaal herdacht door familie, vrienden en kennissen op zijn vaste stek bij de Universiteit van Amsterdam.

AT5

Omdat het niet mogelijk zou zijn voor veel vrienden en kennissen om aanwezig te kunnen zijn bij de uitvaart door de huidige coronamaatregelen wilde de familie van Erdwin nog één keer langs gaan bij de Oudemanhuispoort, de plek waar Erdwin bijna veertig jaar lang zijn boeken heeft verkocht. 

"Hij heeft hier bijna veertig jaar gestaan en in die tijd duizenden gesprekken gevoerd met mensen", vertelt zoon Ilja en dus werd een korte bijeenkomst voor vrienden en kennissen georganiseerd bij zijn boekenstal. 

Zoon Ilja is timmerman en heeft er voor gezorgd dat zijn vader zelfs in het hiernamaals een stukje van zijn boekenstal mee kan nemen. "Ik heb de kist van de Amerikaanse tulpenboom en de uiteinden bestaan uit hout van zijn boekenbak."

Vrienden en familie herinneren Erdwin als een aimabele en attente man met veel humor. "Hij schaakte en je kon hem altijd vinden bij Ruigoord,  ADM of de oude kraakpanden. Als er iets gebeurde was hij er gewoon in die subcultuur van Amsterdam", zegt één goede vriend van Erdwin.

"Altijd een glimlach op zijn gezicht, altijd wat leuks te zeggen. Er kwam nooit iets vervelends uit zijn mond. Gewoon een topgozer", zeggen andere vrienden. 

Erdwin heeft de Tao van de Chinese filosoof Lao Tze vertaald en dat inspireert een vriend om zijn dood wellicht niet als het einde te beschouwen. "Wat voor een rups het einde is, is voor de ander een vlinder."  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938