Politiek

NL
V

Don Ceder nu Kamerlid: "Ik voel me nog steeds hetzelfde, maar het is prachtig"

31 maart 2021, 21.34 uur · Door Redactie

Maar liefst twaalf Amsterdammers zijn vandaag beëdigd als Tweede Kamerlid. Onder hen Don Ceder van de ChristenUnie. Jarenlang zat als hij als enige afgevaardigde van zijn partij in de Amsterdamse gemeenteraad. Maar vanaf vandaag mag hij met vier andere fractiegenoten zijn politieke dromen in Den Haag gaan najagen.

Raadslid én advocaat Don Ceder heeft speciaal voor vandaag een nieuwe pantalon gekocht. Het jasje had hij al. Hij woont in een bescheiden appartement in Zuid-Oost. Plannen om naar Den Haag te verhuizen de 32-jarige Amsterdammer niet. "Ik blijf hier wonen. Daarnaast probeer ik te blijven horen wat hier speelt. Dus ik neem een stukje Amsterdam mee naar Den Haag. 

Quote

"We gaan er gelijk tegenaan"

DON CEDER - NIEUW TWEEDE KAMERLID

En die reis naar Den Haag gaat met de trein. "Ik ben vroeg opgestaan. Vandaag gaat het echt gebeuren. Ik hoop op een mooie beëdiging. En daarna meteen een stevig debat (de Tweede Kamer debatteert met oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma over de uitgelekte notities, red.) dus we gaan er gelijk tegenaan."

Tijdens de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was Ceder lijsttrekker van de ChristenUnie. Voor het eerst won de partij een zetel in de gemeenteraad. Ceder nam het als raadslid op voor ongedocumenteerde jongeren, pleitte voor een daklozenopvang die 24 uur per dag is geopend, en hij wil een verbod op raamprostitutie in de stad. Ceder wil 'opkomen voor de kwestbaren in de stad', en dat zal hij ook vanuit Den Haag blijven doen.  Maar eerst die eerste dag maar eens doorkomen. 

Verkiezingen waren spannender

Zenuwachtig is Ceder niet. "Nee, nu niet. Misschien straks wel. Als je er echt staat en alle camera's op je gericht zijn. Maar ik denk dat de verkiezingen spannender waren. Ik stond op plek vier. En nu is het vooral doen."

En dat doen begint 's morgens met een fractievergadering, waarin alle nieuwe raadsleden welkom worden geheten door ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Dan even snel lunchen, want om 13.00 uur wordt Don Ceder beëdigd. "Ik word opgeroepen, dan mag ik gaan staan om de eed af te leggen, en dan mag ik weer gaan zitten. En dan krijg ik waarschijnlijk een bosje bloemen."

De nieuwe Tweede Kamer werd vanwege corona in drie etappes beëdigd. Don Ceder stond na twintig minuten alweer buiten. "Ik voel me nog steeds hetzelfde. Maar het is prachtig. Dat je daar mag zitten, dat je het land mag gaan vertegenwoordigen, echt mooi."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938