Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente voert registratieplicht in voor vakantieverhuur

1 april 2021, 06.51 uur · Aangepast 1 april 2021, 08.45 uur · Door Redactie

Voor vakantieverhuurders is het vanaf vandaag verplicht om een registratienummer aan te vragen en te vermelden bij advertenties. Overtreders riskeren een boete van 8.700 euro. Deze regeling komt bovenop de al bestaande vergunningsplicht.

De nieuwe plicht geldt voor vakantieverhuur van een woning, een bed and breakfast of bij shortstayverhuur. De registratieplicht is nodig om verhuurders uit de anonimiteit te halen, volgens wethouder wonen Laurens Ivens.

“Vakantieverhuur is in de afgelopen jaren gigantisch gestegen, waardoor de leefbaarheid voor bewoners enorm onder druk is komen te staan. Tussen verhuurders en handhaving was het altijd een kat en muisspel, omdat verhuurders zich vaak niet aan de regels voor vakantieverhuur houden. Door de registratieplicht worden verhuurders uit de anonimiteit gehaald en verbetert de leefbaarheid.”

Volgende stap

De registratieplicht is een volgende stap in het beperken van illegaal vakantieverhuur. Eerder kwam er al een vergunningsplicht en werd het in een aantal gebieden in het centrum verboden je woning te verhuren aan toeristen.

Het wetsvoorstel voor de nieuwe registratieplicht werd in oktober 2020 door de Eerste Kamer aangenomen. "Amsterdam heeft in Den Haag aangedrongen op het maken van deze wet om een efficiënte handhaving en bescherming van woonruimte mogelijk te maken", vertelt Ivens. "In samenwerking met de VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Amsterdam ook het registratiesysteem ontwikkeld dat door alle gemeentes in Nederland kan worden gebruikt."

Overtreders riskeren boete van 8.700 euro

De gemeente werkt voor de registratieplicht samen met de verhuurplatforms Airbnb, Expedia/Vrbo en Booking.com. Nieuwe advertenties krijgen direct te maken met de registratieplicht, maar al bestaande advertenties hebben nog tot 1 oktober de tijd om een registratienummer aan te vragen. Houden verhuurders zich hier niet aan, dan riskeren ze een boete van 8.700 euro.

Amsterdam, Bergen (NH) en Zaanstad zijn de eerste gemeentes in Nederland die gaan werken met registratienummers.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938