Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kukenheim wil corona-opvang daklozen zolang als lockdown duurt: "Dat is de inzet"

1 april 2021, 17.29 uur · Aangepast 1 april 2021, 18.23 uur · Door Redactie

Corona-opvang voor daklozen zolang als de lockdown duurt. Dat wil zorgwethouder Simone Kukenheim (D66), maar garanderen kon de wethouder dat vandaag ook niet. Daarvoor zegt ze afhankelijk te zijn van de minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge.

AT5

Vandaag werd er gedemonstreerd voor de Stopera, omdat Kukenheim eerder aankondigde dat de noodopvang voor dak- en thuislozen per 1 mei de deuren weer sluit. Toen de coronacrisis vorig jaar uitbrak werd die gerealiseerd naast de reguliere opvang, zodat niemand op straat hoefde te slapen. 480 mensen maken daar nu nog gebruik van.

Vandaag zei ze, in reactie op vragen vanuit de raad, dat ze erop vertrouwt dat de noodopvang in ieder geval kan duren zolang als dat de huidige lockdown duurt. Kukenheim: "Dat is mijn inzet. Maar ik ben afhankelijk van de regels die het ministerie van VWS daarvoor maakt."

Het gaat BIJ1-raadslid Jazie Veldhuyzen niet ver genoeg: "Het zou op zijn minst verlengd moeten worden totdat de pandemie voorbij is, maar eigenlijk moet je een permanente noodopvang hebben. En dat er nooit iemand noodgedwongen op straat hoeft te slapen in Amsterdam, hoofdstad van een van de rijkste landen op aarde."

Maar Amsterdam heeft al flink in de buidel getast om alle huidige voorzieningen te kunnen betalen, volgens de wethouder: "We hebben zelf ook geld, maar dat moet ik dan weer ergens vandaan halen waar we nu andere kwetsbare mensen mee ondersteunen."

De gemeente is nu gesprekken aan het voeren met de mensen die gebruik maken van de noodopvang. Veel van hen kunnen volgens de regels geen aanspraak maken op de Amsterdamse voorzieningen, omdat het bijvoorbeeld arbeidsmigranten uit Oost Europa zijn of ongedocumenteerden.

Kukenheim: "Voor sommige mensen zal de volgende stap zijn opvang in de 24-uursopvang, daarvoor hebben we extra plekken gemaakt. Voor sommige mensen betekent het dat ze terugkeren naar een andere regio in Nederland, waar ze meer kans hebben omdat ze daar een netwerk hebben. En voor anderen zal dat zelfs repatriëring zijn naar het land van herkomst."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938