Stad

NL
V

Hoe werkt die corona-zelftest van de apotheek nou precies?

2 april 2021, 21.01 uur · Aangepast 4 april 2021, 10.09 uur · Door Redactie

Apotheken verkopen sinds deze week zelftesten, die binnen een kwartier uitsluitsel geven of je corona hebt of niet. Bij sommige apotheken in de stad liep het meteen woensdag al storm, maar het uitvoeren van de test blijkt nog aardig ingewikkeld. 

Apotheker Nilu legt uit hoe de zelftest werkt

Daarom neemt stagiair Bas voor ons in bovenstaande video de proef op de som bij apotheek Ganzenhoef in Zuidoost, onder toeziend oog van apotheker Nilu Pashaee. Zij legt uit op wat voor manier Bas het wattenstaafje moet gebruiken. Dat is namelijk iets anders dan bij de tests van de GGD; bij deze zelftest moet het wattenstaafje in beide neusgaten 15 seconden worden rondgedraaid. Als dat klaar is, volgt er nog een aantal vervolgstappen en duurt het vervolgens 15 tot (maximaal) 30 minuten voordat de uitslag zichtbaar is. 

"Geen vrijbrief"

Pashaee waarschuwt dat een negatieve test niet betekent dat je dit weekend bijvoorbeeld zorgeloos kan gaan feesten of met je oma kan gaan knuffelen tijdens de Paasbrunch. "Het is een goede en betrouwbare test, maar het geeft geen 100 procent zekerheid. Dus het is geen vrijbrief om je niet te hoeven houden aan de coronamaatregelen."

De zelftest is bij verschillende apotheken in de stad te koop. Bij een positieve uitslag is alsnog een PCR-test nodig. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938