Stad

NL
V

UMC zet nieuwe covid-afdeling op: "We zijn moe, het is moeilijk om iedereen te motiveren"

6 april 2021, 21.01 uur · Door Martine Bakker

Door de toename van het aantal coronapatiënten maakt het Amsterdam UMC alvast een extra cohort-afdeling gereed. Zodra het nodig is, wordt de zorg opgeschaald. Het vergt het uiterste van het inmiddels oververmoeide zorgpersoneel, dat alle ballen in de lucht probeert te houden.  Afbellen van de reguliere zorgafspraken wil het UMC zo lang mogelijk uitstellen.

De werkdruk is onverminderd hoog in het UMC. Zeker nu er weer geanticipeerd moet worden op een nieuwe fase. En dat eist zijn tol, zegt Susanne Heijmerberg, hoofdverpleegkundige op de IC van het Amsterdam UMC. "Ik durf sinds vanochtend te zeggen dat ook ìk vermoeid ben. Iedereen is na  maanden wel aan het eind van zijn latijn. Je ziet nu echt de moedeloosheid terug op de gezichten. Het is moeilijk om iedereen te motiveren om weer nieuwe stappen zetten die noodzakelijk zijn."

Quote

"Iedereen is na maanden aan het einde van zijn Latijn. Je ziet nu echt de moedeloosheid op de gezichten"

susanne heijmenberg, hoofdverpleegkundige IC amsterdam UMC
Susanne Heijmenberg aan het werk in het Amsterdam UMC

De eerste stap is om weer een nieuwe cohort-afdeling op te zetten. Heijmerberg: "Dat betekent niet alleen nieuwe afdeling gereedmaken maar ook daar nieuw personeel voor te regelen, niet alleen vanuit de IC maar ook vanuit andere afdelingen. En dat vraagt een hoop."

En terwijl het UMC zich opmaakt om de covidzorg op te schalen, probeert het ziekenhuis het afschalen van de reguliere zorg zo lang mogelijk uit te stellen. In tegenstelling tot het OLVG, daar wordt deze week de reguliere zorg al afgeschaald. Alleen acute gevallen en oncologie gaan nog onverminderd door. Maar het UMC bekijkt het van dag tot dag. "De komende 24 uur redden we het", zegt Heijmenberg beslist.

Wanneer dat scenario aan de orde komt, kan Heijmenberg niet voorspellen. "We hopen nèt langs de rand te scheren en dat we het hiermee kunnen redden, maar met zekerheid durf ik dat niet te zeggen."

Quote

"Vaccineren van IC-personeel heeft meteen effect. De besmetting is nu 0. Ik snap niet dat het zo traag gaat"

susanne heijmenberg, hoofdverpleegkundige IC amsterdam umc

Om alle zorg te kunnen blijven verlenen moet al het zorgpersoneel snel gevaccineerd worden, vindt Heijmenberg.  "Voor de IC zorg zijn we gevaccineerd, en dat heeft meteen effect: het aantal covid positieve collega's is nul. Je gunt dat iedereen en je hebt ook iedereen nodig voor de reguliere zorg. Ik stel voor die stroom sneller op gang te laten komen. Ik denk dat dat kan."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938