Stad

NL
V

Stroomstoot van 400 volt sloopt apparatuur bewoners Noord: "We willen een vergoeding"

7 april 2021, 12.00 uur · Aangepast 7 april 2021, 14.22 uur · Door Redactie

Bewoners van Startblok Elzenhagen in Noord willen dat verhuurder Eigen Haard de schade vergoedt die aan hun apparatuur is ontstaan. Door een stroomstoot begonnen vorige week zondagochtend hun elektrische apparaten te roken, te vonken en te knetteren.

"Alles wat op dat moment in het stopcontact zat, dus van Macbook tot tv, de magnetron, computer, opladers. Alles is compleet verwoest", vertelt studente Fleur. Ze lag die ochtend rond 7.30 uur te slapen, toen zij geknetter hoorde uit haar televisie.

Quote

"We hebben snel het raam geopend, want de kamer stond vol met rook"

Fleur, Bewoner

"Binnen no-time kwam er rook uit de tv. We trokken de stekker eruit en wilden weer gaan slapen, toen er ineens vonken uit de HDMI-kabel van m'n laptop kwamen. Toen dacht ik: dit is foute boel. We hebben snel het raam geopend, want de kamer stond vol met rook."

In totaal brandde bij acht bewoners de apparatuur door. De blauwe nuldraad blijkt bij de bouw niet goed te zijn aangesloten, waardoor er 400 volt uit de stopcontacten kwam. De bewoners willen dat verhuurder Eigen Haard de schade aan hun apparatuur vergoedt, maar die laat weten dat de bewoners in eerste instantie moeten aankloppen bij hun inboedelverzekering.

"Ja, nou ja, die heb ik niet", verzucht bewoner Joris. "De meeste mensen die hier wonen zijn studenten en statushouders. Dat zijn niet de beste 'financiële mensen'. Ik vind het een beetje zoiets van; het is je eigen schuld dat je geen inboedelverzekering hebt."

Quote

"Moet ik dan zijn gestikt in de rook door een rookmelder die niet eens afging?"

Fleur, Bewoner

Fleur: "Uiteindelijk is het niet onze schuld dat er 400 volt door een kabel gaat. Alleen al excuses zouden fijn zijn, want hoe erg moet het straks zijn voordat er iemand langskomt en iemand je klacht een keer serieus neemt? Moet ik dan zijn gestikt in de rook door een rookmelder die niet eens afging?"

Volgens een andere bewoner geeft de inboedelverzekeraar ook niet thuis aangezien de schuld wordt gelegd bij de woningbouw. Bewoners die niets van hun verzekering krijgen, kunnen volgens Eigen Haard de verhuurder aansprakelijk stellen. De corporatie geeft toe dat de communicatie naar de bewoners beter had gemoeten. Zij krijgen zo snel mogelijk een brief met informatie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938