Stad

NL
V

Artis mag niet zomaar arbeidsvoorwaarden verslechteren door coronacrisis, oordeelt rechter

7 april 2021, 15.32 uur · Door Redactie

Vakbond FNV heeft in een rechtszaak afgedwongen dat Artis de arbeidsvoorwaarden van een groep werknemers in stand moet houden. De dierentuin besloot in januari om eenzijdig bepaalde arbeidsvoorwaarden af te schaffen met als reden de coronacrisis. Volgens de rechter was dat niet te rechtvaardigen.

Wikimedia/Zxempire

Hoewel Artis in financiële misére zit, mag het niet zomaar de arbeidsvoorwaarden van een groep werknemers afnemen, oordeelde de rechtbank vandaag. Bij de dierentuin werken 23 mensen die, omdat ze via de gemeente bij Artis werkten, aanspraak maken op oude rechten uit de cao voor ambtenaren.

Voor Artis zijn deze 23 medewerkers duurder dan werknemers die later in dienst kwamen. Sinds 2013 werkt het namelijk niet meer met de cao-Dierentuinen.

'Acute nood'

Afgelopen januari besloot de dierentuin de cao van de oude werknemers af te nemen. Onrechtmatig vond de FNV. De dierentuin "misbruikt de coronapandemie om de arbeidsvoorwaarden van werknemers te verslechteren", stelt Marjolein Dubbelaar, bestuursvoorzitter van FVN Agrarisch Groen.

Ook de rechter is het daarmee eens. "Zo vond de rechter het bijzonder dat je als bedrijf zegt acute geldnood te hebben, die je dan oplost met een maatregel die pas na een aantal jaren geld oplevert."

"Loyaliteit ver te zoeken"

Volgens Dubbelaar waren de werknemers bereid hun dertiende maand in te leveren. "De directie sloeg dat aanbod af, want ‘dat zette toch geen zoden aan de dijk.’ Maar denk dus niet dat het personeel geen oog heeft voor de problemen bij Artis. Andersom is die loyaliteit in dit proces soms ver te zoeken geweest."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938