Stad

NL
V

Brandweercommandant over inzetten duikteam: "Je loopt het risico dat je uitverkocht bent"

8 april 2021, 07.00 uur · Aangepast 9 april 2021, 12.37 uur · Door Cecile van de Grift

Brandweercommandant Tijs van Lieshout verdedigt het inzetten van het Amsterdamse duikteam van de brandweer voor klussen die het normale brandweerpersoneel ook doet. Wel zegt hij dat er nog kritisch naar gekeken wordt.

Afgelopen zaterdagavond overleden twee inzittenden van een auto die te water raakte bij de VOC-kade. Binnen de brandweer ontstond er daarna onrust, omdat het enige Amsterdamse duikteam niet ingezet kon worden omdat het al bezig was met het uit de woning halen van iemand die medische zorg nodig had. Daarom moest er een duikteam uit Amstelveen komen en dat duurde langer.  

"We zullen het nooit weten, maar ik begrijp ook dat onder water elke minuut telt", zegt Van Lieshout tegen AT5. "Dat behoeft geen betoog. Dus in dit geval had het inderdaad anders kunnen uitpakken."

Quote

"We zullen het nooit weten, maar ik begrijp ook dat onder water elke minuut telt"

Tijs van Lieshout, brandweercommandant

Het is iets waar het brandweerpersoneel zelf al in 2019, toen besloten werd om het duikteam ook onder meer branden te laten blussen, voor waarschuwde. Van Lieshout erkent dat de maatregel nadelen heeft. "Je loopt natuurlijk af en toe het risico, zoals nu ook in dit geval, ontzettend vervelend, dat je uitverkocht bent met het duikteam-centrum op het moment dat je het wel nodig hebt."

Op de vraag of hij het een geoorloofd risico vindt, antwoordt hij: "Ja, dat is natuurlijk in dit geval heel erg pijnlijk om dat zo te moeten zeggen. Want het is een afschuwelijk incident waarin twee vrij jonge mensen blijkbaar toch niet op tijd zelf uit die auto hebben kunnen komen en gered moesten worden door een duikteam. Maar dit is het risico. We hebben in de afgelopen twee jaar gezien dat we in totaal acht keer het duikteam uit Amstelveen hebben moeten laten rijden naar de stad omdat het duikteam uit de stad al was ingezet voor iets anders."

Quote

"We hebben in totaal acht keer het duikteam uit Amstelveen moeten laten rijden naar de stad"

TIJS VAN LIESHOUT, BRANDWEERCOMMANDANT

Omdat "de meningen er langzaam over kunnen verschuiven", zegt Van Lieshout dat er gekeken wordt naar het inzetten van het duikteam. "Anderzijds kun je omgekeerd ook hetzelfde probleem hebben. Als er een reanimatie is in die buurt en je zegt, dat duikteam willen we toch eigenlijk met de hele club voor het duiken bewaren. Dan moet er van grotere afstand een andere eenheid komen om mensen te reanimeren en kom je daar misschien ook weer minuten te laat."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938