Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Gemeente wil alcohol en lachgas in parken kunnen verbieden om 'festivals' te voorkomen

8 april 2021, 10.41 uur · Aangepast 8 april 2021, 11.33 uur · Door Redactie

De gemeente wil met een verordening de bevoegdheid krijgen om voor bepaalde gebieden en tijden alcohol, lachgas, en versterkte muziek te verbieden. De burgemeester hoopt daarmee "tijdig en effectief in kunnen grijpen als er al te grote drukte ontstaat en de coronamaatregelen door grote groepen niet worden nageleefd".

"Met de opmars van de lente is het de verwachting dat er in de stad de komende tijd vaker sprake zal zijn van extreme drukte", valt in de verordening te lezen.

"Veel mensen zullen naar buiten gaan en zullen elkaar opzoeken in de openbare ruimte. Met name ook doordat de terrassen gesloten blijven, evenementen verboden zijn en voor velen de beoefening van hun sport niet mag of is beperkt. Vorig jaar was dat tijdens de lente en de zomer eveneens het geval."

Vondelpark

De afgelopen weken was het op meerdere momenten erg druk in met name het Vondelpark. Eind februari waren er zelfs zoveel mensen op de been dat er sprake was van een 'festivalstemming', en moest de politie de feestgangers met zachte hand uit het park verwijderen. De dagen daarna werden de ingangen van het park enkele keren afgesloten om nieuwe drukte te voorkomen. 

Zo zag het Vondelpark eruit na de ontruiming - AT5 / Luuk Koenen

Bevoegdheid te beperkt

De burgemeester vindt dat haar bevoegdheden om in te grijpen momenteel te beperkt zijn. Er kan volgens haar alleen incidenteel en kortstondig worden ingegrepen en vaak pas in een laat stadium wanneer het al druk is. "Daardoor leidt het alsnog tot een verstoring van de openbare orde en veiligheid en tot situaties waarin de coronamaatregelen niet meer worden nageleefd. Bovendien is er dan veel inzet van politie en handhaving nodig om uitvoering te geven aan het bevel."

Coronaregels niet nageleefd door lachgas

Niet alleen een alcoholverbod moet de drukte in de parken tegengaan, ook moet lachgas en versterkte muziek een reden kunnen zijn om in te grijpen, vindt ze. Die zouden namelijk ook bijdragen aan het niet naleven van de coronaregels. Het zou daarbij niet gaan om een verbod op lachgas an sich, "maar om handvatten om drukte tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de coronomaatregelen worden nageleefd."

Om lachgas te kunnen verbieden, moet de raad wel eerste landelijke wetgeving afwachten. Er zal geen inspraak van de raad komen omdat daar volgens het college niet op kan worden gewacht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938