Ajax verliest in eigen huis van AS Roma (1-2)

8 april 2021, 22.52 uur
Door Redactie · Foto: Jarno Grob/AT5

Ajax moet volgende week flink aan de bak tegen AS Roma willen ze de halve finale van de Europa League bereiken. De Amsterdammers verloren in de Johan Cruijff Arena met 1-2 van de Italianen, Tadic eiste een hoofdrol op door een penalty te missen.

De wedstrijd ging op-en-neer in de openingsfase. Ajax zette hoog druk en de Romeinen loerden op de counter. Dat lukte ze na een paar minuten spelen. Džeko, de spits van Roma, dook op aan de linkerkant van het veld en gaf een scherpe voorzet op Pellegrini, maar die kreeg zijn voet niet tegen de bal. Gravenberch kreeg even later een schietkans vanaf de zestien meter, maar die werd gestopt door keeper Pau López. Džeko kreeg even later zelf een grote kans, hij probeerde Scherpen te verrassen in de verre hoek, maar hij schoot voorlangs.

Geen Stekelenburg

Bij Ajax ontbrak Maarten Stekelenburg. Hij raakte geblesseerd in de warming up voor de competitiewedstrijd tegen Heerenveen van afgelopen weekend en was niet op tijd hersteld. Kjell Scherpen moest de doelman zondag last minute vervangen, nu had de in 2019 van FC Emmen overgekomen keeper iets langer de tijd om zich voor te bereiden op de wedstrijd. De Drent werd voor het eerst aan het werk gezet toen verdediger Cristante van twintig meter op goal schoot. De bal vloog richting de rechter kruising, maar de Ajaxdoelman redde knap.

Een domper voor Roma na bijna twintig minuten spelen moest Spinazzola het veld verlaten nadat hij even daarvoor naar zijn hamstring greep. Davy Klaassen zorgde voor de 1-0 voorsprong na een fout in de verdediging van Roma. Diawara speelde de bal heel slap terug richting zijn eigen goal waardoor Klaassen hem kon overnemen. In een overtal situatie schoot de middenvelder de bal binnen na een één-twee met Tadic.

Tweede helft

Het was Ajax die het spel maakte in de tweede helft en Roma flink onder druk zette. Het zorgde ervoor dat de Italianen fouten gingen maken in de opbouw. Antony kreeg vijf minuten na rust een mogelijkheid op de 2-0 na wederom slap uitverdedigen van Roma. Dit keer speelde de doelman de bal in de voeten van de Braziliaan, maar tot een schot kwam hij niet.

Even later ging de bal op de stip nadat Tadic werd neergelegd in het strafschopgebied. De aanvoerder ging uiteraard zelf achter de bal staan, hij schoot de bal recht door het midden, maar de doelman bleef staan en kon tegenhouden. Het was extra balen voor de Serviër want een paar minuten later werd het 1-1 door een goal van Pellegrini. Scherpen leek de vrije trap waaruit de goal kwam eenvoudig te kunnen keren, maar liet de bal door zijn handen glippen.

Slotfase

Het was Ajax die na de gelijkmaker actief op zoek ging naar de voorsprong. Neres verliet na een uur spelen het veld voor Brian Brobbey die na een paar minuten al één-op een met López stond, maar die redde knap. Antony kreeg een kwartier voor tijd een dot van een kans na een prachtige pass van Tadic die de bal precies op maat aan de Braziliaan gaf. Het schot spatte uiteen op de handschoenen van López.

In de slotfase kreeg Ajax nog een tegengoal te verwerken toen Ibañez na een hoekschop snoeihard binnenschoot. De ploeg van Erik ten Hag moet volgende week in Rome minimaal twee goals maken om de halve finale te bereiken. De return wordt volgende week donderdag om 21.00 uur gespeeld in Stadio Olympico.