Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Wethouder bezorgd over jaarlijks gat van 40 miljoen voor onderhoud bruggen en kades

8 april 2021, 22.07 uur · Door Redactie

Er zijn zorgen over de financiering van het toekomstig onderhoud aan de bruggen en kades in de stad. Vanaf 2023 is er jaarlijks ruim 40 miljoen euro nodig om het achterstallig onderhoud aan te pakken, maar het zicht op structurele middelen hiervoor ontbreekt. "Zonder deze middelen zal de achterstalligheid weer oplopen."

Egbert de Vries op de Kloveniersburgwal, bij een van de zwakke kades

Dat schrijft wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad. Volgens de wethouder is de laatste jaren financieel een flinke stap gezet om een start te maken met de aanpak van de bruggen en kades.

Tot en met 2022 is er volgens De Vries genoeg geld beschikbaar om structureel meer bruggen en kademuren aan te pakken. Maar vanaf 2023 schat hij dat er ruim 40 miljoen euro per jaar nodig is, die nog niet is gevonden. "Het is zorgelijk dat nu het uitvoeringsapparaat er staat en langlopende contracten met de markt zijn aangegaan, het zicht op structurele middelen na 2022 vooralsnog ontbreekt."

Achterstalligheid oplopen

Zonder die middelen verwacht de wethouder dat de achterstalligheid zal oplopen en er meer veiligheidsmaatregelen zullen moeten worden genomen met ingrijpende gevolgen voor de bereikbaarheid en leefbaarheid in de stad. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld het autoluw maken van bepaalde bruggen en kades. Verder waarschuwt hij dat het ook kan leiden tot de afkoop van contracten met marktpartijen.

Volgens de wethouder wordt er bij de Voorjaarsnota een integrale afweging gemaakt voor de financiële problematiek.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938