Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kabinet trekt 1,5 miljard euro uit voor doortrekken Noord/Zuidlijn

9 april 2021, 15.03 uur · Aangepast 10 april 2021, 10.40 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Mocht de Noord/Zuidlijn inderdaad worden uitgebreid, dan is het kabinet bereid om daar maximaal 1,5 miljard euro voor uit te trekken. Dat hebben demissionaire ministers Van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat) en Hoekstra (Financiën) vandaag bekendgemaakt

Het gaat dan om het doortrekken van het Noord/Zuidlijn metrotracé van station Zuid naar Schiphol en Hoofddorp. De 1,5 miljard is de helft van het bedrag dat voor het project nodig is.

Eén miljard

Eind vorig jaar lieten de Vervoerregio, de gemeente Amsterdam, de gemeente Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland, KLM, NS en Schiphol al weten dat ze bereid waren om ongeveer één miljard euro te besteden aan onder meer het doortrekken van de Noord/Zuidlijn richting Schiphol en Hoofddorp.

Het bedrag van één miljard euro van de zeven partijen was wel gekoppeld aan het sluiten van de Ringlijn, een directe verbinding tussen Isolatorweg en Sloterdijk en CS. De 1,5 miljard van het kabinet is daar echter niet voor bedoeld. 

Niets aan

GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting reageert daarom teleurgesteld: "Het kabinet heeft dus wel geld over voor Schiphol en NS, maar niet voor Amsterdam, want sluiten metro ringlijn en daarmee ontsluiting Haven-stad is afgevallen. Hier heeft Amsterdam niets aan. Precies waar ik bang voor was."

Niet iedereen is ontevreden. Marja Ruigrok, voormalig VVD-gemeenteraadslid in Amsterdam en tegenwoordig wethouder in Haarlemmermeer, zegt tegen NH Nieuws dat ze door het huis danst van blijdschap. Wel zegt ze dat er nog meer geld nodig is. 

Over 10 jaar af

Voordat het geld van het kabinet beschikbaar komt, moet er wel extra  onderbouwing over het plan komen. Mocht het project doorgaan, dan zouden reizigers rond 2030 met de metro vanaf Schiphol naar de stad kunnen komen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938