Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fieldlab: indoor evenement met 50 procent capaciteit moet snel weer kunnen

11 april 2021, 14.49 uur · Aangepast 11 april 2021, 15.22 uur · Door Redactie

Indoorevenementen waarbij de helft van de capaciteit aanwezig kan zijn zou snel weer moeten  plaatsvinden. Ook als er veel besmettingen zijn. Dat is de conclusie van Fieldlab Evenementen na meerdere experimenten, onder meer in de Johan Cruijff Arena (Nederland - Letland). Naast de helft van de bezoekers moeten er meerdere maatregelen worden voorgeschreven.

NH Nieuws

Dit schrijft het AD vanmiddag.

De afgelopen tijd is er veel getest met grote bijeenkomsten, zoals voetbalwedstrijden, theatervoorstellingen en congressen. Dit met als doel om te onderzoeken hoe er tijdens deze coronapandemie toch evenementen kunnen worden georganiseerd. Bezoekers moeten dan een negatieve test kunnen laten zien.

'Net zo veilig als thuis'

Volgens het onderzoeksteam van Fieldlab zijn de eerste resultaten bemoedigend. Bij de eerste twee Fieldlabs was het besmettingsrisico ongeveer net zo groot als thuis. Het gaat hierbij om twee evenementen in het Beatrix Theater in Utrecht: het Back to Live Congres op 15 januari en de theatervoorstelling van Guido Weijers op 20 februari.

Deze bijeenkomsten zijn zogenoemde Type I-evenementen: events in een indoorlocatie waarbij het publiek rustig is en het evenement vooral op één vaste plek wordt beleefd. Hieruit bleek dat vooral een coronatest veel impact heeft op de besmettingen. Ook speelt de logistiek van het evenement en de ventilatie een rol.

50 procent van de capaciteit

Fieldlab concludeert dat dit soort evenementen zo snel mogelijk weer organiseert kunnen worden, ook bij een hoge besmettingsgraad. Wel moeten bezoekers de sneltest gedaan hebben op een decentrale plek dicht bij huis en maximaal 24 uur voor het einde van het evenement. Ook moet er voor toegang van het evenement gecontroleerd worden of bezoekers een negatief testresultaat hebben. Daarnaast mag maximaal 50 procent van de capaciteit van de locatie gebruikt worden.

Voor bezoekers is het toegestaan om de anderhalvemeter maatregel te doorbreken. Wel moeten groepen van elkaar worden gescheiden en horen ze een mondkapje te dragen als ze zich in de ruimte verplaatsen.

Adviezen bij kabinet

Volgens de krant zijn de onderzoeksresultaten aangeboden aan het kabinet. Het OMT (Outbreak Management Team) zal op hun beurt hun eigen advies geven aan het kabinet naar aanleiding van deze resultaten.