Stad

NL
V

Verdeeldheid over aanpak oever Weesperzijde: "Ik kom thuis en mijn tuin is weg"

12 april 2021, 17.30 uur · Door Redactie

Niet alle woonbootbewoners van de Weesperzijde zijn blij met de beslissing van de gemeente om de oever opnieuw in te richten. Sommige bewoners hadden de afgelopen jaren zelf struiken en bloemen geplant, terwijl die nu moeten wijken.

Hoewel er vooraf overleg is geweest, was niet iedereen op de hoogte. "Iedereen kwam mijn tuintje altijd fotograferen, er waren bloeiende rozen. En ik kom zaterdag thuis en het is dus weg", vertelt bewoner Marion Stotijn. 

De grond is niet van de woonbootbewoners zelf, maar van de gemeente. Rick Vermin, stadsdeelbestuurder in Oost, zegt dat er al sinds 2018 met de bewoners gesproken werd. Bewoners die aangaven dat ze de tuintjes zelf wilden beheren na de renovatie, mochten meedenken over hoe die eruit kwamen te zien.

Meerdere woonbootbewoners zeggen dat ze juist blij zijn met de renovatie. "De gemeente heeft een aantal planten waarmee zij normaal goed mee kunnen werken in hun pakket zitten en ze hebben ook een tuinarchitect ingeschakeld om er eenheid van te maken", vertelt één van hen. 

Quote

"De bootbewoners hebben zich in de loop der jaren enorm veel water en grond toegeëigend"

bewoner weesperzijde

Ook een deel van de huizenbezitters vindt het een goed plan. "De bootbewoners hebben zich in de loop der jaren enorm veel water en grond toegeëigend. En dat kan zo niet langer. Dat vind ik als huizenbewoner. En als Amsterdammers. Want het is onze grond."

Stotijn is het er niet mee eens. "Hun ruimte? Deze vogel loopt hier trots rond, van dit is mijn tuintje. Je maait dus ook grond van vogels en insecten weg."

📋 Doe mee aan het AT5-panel
Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel.