Start van hoofdcontent

Stad

nl

52 pechvogels moeten naar hun 9e, 10e, 11e of 12e keuze middelbare school

20 april 2021, 20.07 uur · Aangepast 20 april 2021, 21.37 uur
Door Redactie · Foto: AT5

De loting voor de achtstegroepers voor de middelbare school kent elk jaar weer winnaars en verliezers. Dit jaar hebben in totaal 7978 achtstegroepers meegedaan aan de loting. 7560 Kinderen mogen naar een school van hun eerste tot en met vierde keuze. Maar 364 kinderen eindigen op voorkeursplek 5 tot en met 8. En 52 kinderen eindigen op voorkeur 9 tot en met 12. Voor deze laatste groep voltrekt zich een kleine ramp.

Gina is er kapot van de ze nu naar school nummer 11 op haar voorkeurslijstje mag. “Ze heeft er totaal geen zin meer in, ook niet om de basisschool nu af te maken”, vertelt haar vader Harry Buseck die voor haar het woord doet. “Ze is heel creatief, nu komt ze op een school terecht die meer op ‘ICT’ is, waar ze helemaal niets mee heeft. Daarbij heeft mijn dochter havo-advies, maar deze school is mavo-havo en niet havo-vwo. Het zou er wel inzitten voor haar om vwo te doen, en nu krijgt ze die kans niet.”

AT5

Ook Advocaat Esther Sprenkeling is niet te spreken over hoe de loting verloopt. Sinds haar eigen dochter in 2015 werd uitgeloot procedeert ze bijna jaarlijks voor alle ouders van kinderen die zijn uitgeloot.

Oplossing

"Het is knap dat je 8000 kinderen in Amsterdam naar behoren weet te plaatsen, maar er moet ook een oplossing worden gevonden voor de groep die niet een fijne plek heeft geloot. Als er elk jaar een aanzienlijke groep de pineut is, dan moet je gewoon persoonlijk zorgen dat ze geholpen worden. Het aanbod moet verbreed worden: de gewenste scholen moeten worden uitgebreid", vindt Sprenkeling.

Dat het aanbod beter moet aansluiten op de vraag, vindt ook Rob Oudkerk, voorzitter van de Amsterdamse vereniging van schoolbesturen OSVO. "We gaan echt kijken naar wat de populaire en onpopulaire scholen zijn en hoe ze beter kunnen samenwerken. Echt het beleid aanpassen naar het aanbod in de stad. Daar ligt de oplossing", aldus Oudkerk.

Meer kinderen in hun top vijf

Oudkerk vindt dat het lotingssysteem wél goed werkt. "We hebben 52 kinderen overgehouden op nummer 9, 10 en 11. Je kan zeggen: dat zijn er 52 te veel. Maar aan de andere kant zijn we in het algemeen niet ontevreden met dit resultaat omdat we de staart hebben verminderd en er meer kinderen in hun top vijf zitten", reageert hij.

Daarnaast is er volgens Oudkerk nog steeds hoop voor de kinderen die een slechte plaatsing hebben. Tot 31 juli kunnen er nog verschuivingen plaatsvinden: "Kinderen die laag op de lijst stonden krijgen vaak door de reservelijst toch een hoger nummer. Stel dat nu drie kinderen op het Spinoza afzien van hun plek, dan worden de kinderen bovenaan de reservelijst, met het Spinoza op hun lijst, opgebeld. Zij die een hoog lotnummer hadden en daardoor als een van de laatste geloot werden, staan juist bovenaan op de reservelijst. Dat wordt omgedraaid om de kansen te verbeteren."

Lotingsysteem

Het lotingsysteem werkt als volgt: leerlingen in groep acht moeten hun eerst twaalf keuzes opgeven. Nummer 1 is de meest favoriete keuze en nummer 12 de minst favoriete keuze. Via het zogenoemde Centrale Loting en Matching systeem krijgt iedere leerling in de stad een specifiek lotnummer. Heb je lot nummer 1, dan ben je de eerste leerling die door het systeem gaat en geplaatst wordt. Heb je lotnummer 7.900, dan ben je een van de laatste die geplaatst wordt door het systeem.

Als een leerling aan de beurt is om geplaatst te worden, wordt er eerst gekeken naar de Voortgezet Onderwijs (VO) school die bovenaan hun lijst staat. Als die vol is, wordt gekeken naar de tweede voorkeur, etc, etc. Zodra er een plek is gevonden, gaat het systeem door naar de volgende. Er zijn wel verschillen in hoe lang de voorkeurslijst hoeft te zijn: voor de adviezen vmbo-b, vmbo b/k en vmbo-k hoeven leerlingen maar vier keuzes op te schrijven. Leerlingen met een vmbo-t en vmbo-t/havo advies maar zes. En leerlingen met een havo, havo/vwo en vwo advies moeten een lijst met 12 voorkeuren inleveren.

Als het niet gelukt is om geplaatst te worden omdat je te laat was met aanmelden of vanwege een te korte voorkeurslijst, dan wordt de kans gegeven je opnieuw aan te melden. Je krijgt dan te horen welke VO-scholen nog plek hebben en zet opnieuw de scholen met beschikbare plekken op volgorde van voorkeur. Die ronde is op 15 april afgerond. 78 deden hieraan mee.

Voor sommige scholen gelden voorrangsregels. Je kan bijvoorbeeld voorrang hebben op een VO-school met een specifiek onderwijsconcept, als je ook op een basisschool van datzelfde onderwijsconcept zat (e.g. Dalton en Montessori). De voorrangsregel voor broertjes en zusjes van leerlingen op het VO wordt inmiddels al afgebouwd.

Cijfers 2021

  • 7.978 leerlingen deden dit jaar aan de procedure mee.
  • Er waren 9881 plaatsen in het VO beschikbaar
  • 7976 leerlingen zijn op 8 april geplaatst op een voorkeursschool van hun lijst door het Centrale Loting systeem (twee zijn dus niet geplaatst)
  • Die twee zijn in eerste instantie niet geplaatst omdat ze niet een volledige lijst hadden ingestuurd
  • In de eerste Centrale loting en matching is 96,79% van de leerlingen geplaatst op een school in de top 5 van zijn of haar keuze.
  • Driekwart van de 8e groepers mocht dit jaar naar de school van hun eerste voorkeur
  • 23.2 procent heeft niet de eerste plek gekregen (vorig jaar was dat 19.1 procent)
  • 8.4 procent van de uitgelote kinderen heeft een school buiten hun top drie
  • 236 kinderen kunnen niet naar een school uit hun top vijf

📋 Doe mee aan het AT5-panel

Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel. Deze productie is tot stand gekomen met hulp van het SvdJ