Start van hoofdcontent

Stad

nl

Koelhuis met muurschildering van Keith Haring aangewezen als monument

22 april 2021, 12.19 uur · Aangepast 22 april 2021, 13.36 uur · Door Redactie

Stadsdeel West heeft het Koelhuis op het Centrale Marktterein als gemeentelijk monument aangewezen. Dit is gedaan op advies en verzoek van  erfgoedvereniging Heemschut. Het Koelhuis werd voornamelijk bekend omdat er vier jaar geleden een schildering van kunstenaar Keith Haring op gevonden werd. 

Koelhuis - AT5

Het Koelhuis is ontworpen door architect Nicolaas Lansdorp en was oorspronkelijk bedoeld om de voedselvoorziening van Amsterdam beter te ordenen. Lansdorp heeft veel woningen en scholen in de stad ontworpen, waaronder het Vossius Gymnasium in Amsterdam Zuid. 

Haring schilderde in 1986 het werk, een enorm fabeldier van 12 bij 15 meter, in zijn herkenbare stijl op de gevel van het gebouw. Een paar jaar na het aanbrengen van de schildering, werd deze verscholen achter aluminimum platen, die gemonteerd werden vanwege waterschade. Het gebouw werd destijds gebruikt als depot van het Stedelijk Museum. 30 jaar later werd de muurschildering herondekt 

Volgens Heemschut is de muurschildering samen met het gebouw van architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit en esthetiek van het ontwerp. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938