Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Een feestelijke Koningsdag in de stad: "Iedereen wil weer een keertje los gaan"

27 april 2021, 18.17 uur · Aangepast 28 april 2021, 08.12 uur · Door Redactie

Het was een zonnige Koningsdag en dat bleek genoeg reden voor menig Amsterdammer om de straten op te gaan. Van drukke parken tot een overvolle Westerstraat: even leek het net als vanouds. 

"Na een jaar lang, is het een keertje klaar. We moeten weer vrijheid!", vertelt een van de feestende mensen in de Westerstraat. Het is een van de vele plekken in de stad waar een grote groep mensen de straten oranje kleurt. En volgens de feestganger is dat niet onbegrijpelijk: "Iedereen wil weer een keertje los gaan."

"Het is best wel gezellig druk ja", zegt een andere vrouw, gekleed in oranje. "Maar Halsema heeft gezegd: 'we gaan niet actief handhaven'. Nou dan krijg je dit."

Ontruiming Vondelpark

Maar op sommige plekken moest de politie wél ingrijpen. Zoals in het Vondelpark, wat al in het begin van de middag werd afgesloten wegens drukte. Mensen in het park werden opgeroepen het park te verlaten, maar dat gebeurde niet. Er was een heus feest gaande en jongeren probeerden zelfs massaal over het hek te klimmen om tóch naar binnen te kunnen. De politie besloot daarom rond 1600 uur in te grijpen

Met ME busjes en politie te paard werd de groep in het drukke deel van het park naar de uitgang aan de Stadhouderskade gedreven. Hier ontstonden enkele opstootjes tussen de ME en de Vondelparkgangers, maar al snel was de rust wedergekeerd in het park. 

Ook het Oosterpark en het Sarphatipark werden gesloten wegens drukte. Daarnaast riep de gemeente op om niet naar de Jordaan, de Westerstraat, Westerpark en het Amstelveld te komen. 

Hoewel het druk was in de stad, bleef de sfeer op de meeste plekken gemoedelijk. Er werd gedronken, gedanst, muziek gespeeld en vooral veel gelachen op straat. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938