Cultuur

NL
V

Bevrijdingsdag 2021: anders, maar nog steeds een feest

5 mei 2021, 07.00 uur · Aangepast 5 mei 2021, 09.39 uur
Door AT5 & NH Nieuws · Foto: Flickr/Jonathan

Het is vandaag de 76ste Bevrijdingsdag. Hoewel de meeste Amsterdammers dat graag met een biertje in de hand op een festival hadden gevierd, gaat het dit jaar toch nog anders. Wij zetten het voor je onder elkaar.

Muzikaal Amsterdam

Normaal gesproken vindt het 5 mei-concert plaats op de Amstel. Het grote afsluitende evenement wordt ieder jaar trouw bezocht door de Koninklijke familie. Dit jaar is geen uitzondering: het concert zal weer plaatsvinden, alleen niet naast het Koninklijke Theater Carré, maar ín Carré. Hier zullen verschillende artiesten optreden, zoals het Metropole Orkest, Claudia de Breij en Maan. Je kan het concert live meekijken om 21.00 op NPO 1 .

Ook kun je de hele dag naar Bevrijdingsfestivals. Zei iemand daar 'festivals'? Ja, misschien niet zoals je het gewend bent, maar op 5 mei organiseren veertien Bevrijdingsfestivals samen één online festival met meer dan tweehonderd optredens en activiteiten. Hieronder vallen optredens van vrijheidsambasadeurs Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser.

Vrijheidsmaaltijdsoep

We kennen de vrijheidsmaaltijden natuurlijk als een evenement waarbij we elkaar ontmoeten en in gesprek gaan over de betekenis van vrijheid. Wie wil kan dan organisator zijn van een zo’n maaltijd. Dit jaar is anders, maar dat we elkaar dit jaar niet fysiek kunnen ontmoeten, betekent niet dat er geen vrijheidsmaaltijden zijn of dat we kunnen stilstaan bij onze vrijheid.

Dit jaar is aan de Amsterdamse chef en schrijfster Yvette van Boven gevraagd om het recept voor de vrijheidsmaaltijdsoep te maken. Je kunt de soep dus zelf maken met dit recept en meekoken tijdens een livestream, of haal je soep op bij een van de vele deelnemende restaurants als je deze van tevoren had besteld.

Pakhuis de Zwijger faciliteert met een livecast om toch het 'verbonden' gevoel te creëren. Hier kun je luisteren naar muziek en gesprekken over vrijheid, kijken naar dansoptredens en word je meegenomen langs een aantal initiatieven uit de stad.

Roadtrip door Amsterdam

Om 20.00 kun je op NPO 2 de TV-special 'De Nieuwe Mens' bekijken. In deze special ontmoet de kijker verschillende Nederlandse artiesten die op verschillende plekjes in Amsterdam verspreid staan. Zo ga je tijdens de zogenoemde 'roadtrip' onder andere langs Spinvis, Nana Adjoa en Abdelkader Benali. Op deze mooie locaties vertellen de artiesten over hun eigen idealen, in de vorm van een verhaal of gedicht. Voorbeelden van de locaties zijn het Olympisch stadion, de A’DAM Toren en de pont op het IJ. Op deze manier word je meegenomen door de stad, zonder de bank te verlaten.

SOEP buiten je bubbel

AT5 maakte ook 'SOEP buiten je bubbel'. Hierin laten wij Amsterdammers die elkaar normaal gesproken niet snel zouden tegenkomen, samen van de vrijheidssoep genieten en praten over verschillende belangrijke thema's.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938