Start van hoofdcontent

Stad

nl

World of Food verloor veel standhouders door de crisis, maar Yvette blijft doorzetten

4 mei 2021, 21.02 uur · Aangepast 5 mei 2021, 09.19 uur · Door AT5 & NH Nieuws

Het is het afgelopen jaar flink aanpoten geweest voor ondernemers van World of Food in Zuidoost. Door tegenvallende inkomsten door de coronacrisis hebben veel van de standhouders eieren voor hun geld gekozen. Volgens beheerder Lingotto zijn er in het afgelopen jaar zeven ondernemers met uiteenlopende redenen vertrokken uit de voormalige parkeergarage Develstein. De standhouders die achter zijn gebleven hebben geloof in een betere toekomst. 

''Hier had je een mooie Mexicaanse tent, die ging weg wegens de pandemie'', zegt Yvette Dorsiel, eigenaresse van Yvette's Kitchen, terwijl ze over de eerste verdieping van World of Food loopt. In tegenstelling tot de begane grond staan veel foodstands leeg of zijn bezig met een verhuizing naar beneden.

Yvette zag haar collega's stuk voor stuk vertrekken na de eerste lockdown toen er slechts dertig personen per keer het pand binnen mochten. ''Wij zijn met heel veel ondernemers en dertig mensen, daar heb je niks aan.'' Bezoekers vragen of ze niet te lang binnen wilde blijven hangen zit niet haar aard. ''Wij proberen mensen zo snel mogelijk te helpen zodat er een ander kon binnenkomen, ik vind het lastig om mensen te vragen niet te lang te blijven hangen.''

Quote

"Als mijn hechte familie er niet was had ik het denk ik ook niet overleefd"

Yvette dorsiel

Lingotto laat via stadsdeel Zuidoost weten dat in afgelopen periode twee ondernemers zijn vertrokken en op een andere plek verder zijn gegaan. Twee zijn er vertrokken met het idee na de crisis weer door te gaan met ondernemen en drie zijn er definitief gestopt door de crisis. Verder zijn er een aantal stands naar beneden verhuisd. En zijn er volgens de beheerder ook ondernemers die ondanks de toegestane dertig bezoekers betere omzetten hebben gedraaid dan ooit. 

Bezorgen

Yvette denkt dat haar vertrokken collega's er alles aan gedaan hebben om dat tegen te gaan ''Het opstarten van bezorgen gaat niet makkelijk, omdat de mensen in Zuidoost graag hier naartoe willen komen.'' De pandemie is ook voor haar een lastige tijd, maar ze is een volhouder. Bij haar liepen de bezorgingen een stuk beter en ze kreeg hulp van haar familie nadat ze afscheid moest nemen van drie personeelsleden. ''Sindsdien helpen mijn kinderen en mijn familie mij en ik werk dubbel. Als mijn hechte familie er niet was denk ik dat ik het ook niet kon overleven'', besluit ze.

Inmiddels mag er bij World of Food sinds de versoepelingen ook wat meer, er mogen nu vijftig personen per keer het pand in.