Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Vanaf maandag op AT5: prachtige live-sessies vanuit De Roode Bioscoop

10 mei 2021, 13.00 uur · Aangepast 10 mei 2021, 13.22 uur · Door Redactie

Jazz, pop, klassiek en wereldmuziek. Vanaf maandag komt het dagelijks voorbij op AT5 in het nieuwe programma In de Roode Bioscoop. 

In de Roode Bioscoop spelen honderddertig muzikanten de sterren van de hemel. Het resultaat is nu voor iedereen te zien: vijftig magische sessies, van jazz tot pop via klassiek naar wereldmuziek. Alles is mogelijk in de Roode Bioscoop

De Roode Bioscoop

De Roode Bioscoop is een eigenzinnig theater in het hart van Amsterdam. Honderd jaar geleden begonnen als anarchistisch filmtheater, nu al meer dan veertig jaar een podium voor muziek en literatuur waar onverschrokken artiesten en bezoekers elkaar treffen. Als je eenmaal binnen bent geweest, vergeet je het nooit meer. Je waant je in een andere wereld, voelt de bewogen historie en doet de meest wonderlijke culturele ontdekkingen. Dát is de magie van de Roode Bioscoop en het wordt hoog tijd dat iedereen die leert kennen. Zelfs als deuren van concertzalen gesloten moeten blijven voor publiek.

In februari is de deur naar de stad op een kier gezet en stroomden honderddertig muzikanten naar binnen. Een bonte stoet avonturiers van wereldformaat trok voorbij: van de jonge jazztrompettist Ian Cleaver met gitarist Jesse van Ruller tot het Braziliaanse collectief Olaiá, en van de Keniaanse singer-songwriter Marly Niyambura tot klassieke talenten Kalle de Bie & Ruña ‘t Hart en meer gevestigde namen uit de jazz zoals Benjamin Herman en Ben van Gelder.

De musici voelden weer die nerveuze spanning van een echt concert. Het leverde vijftig prachtige opnames op waarvan iedereen nu thuis kan genieten. Zo lijkt het alsof je er alsnog bij bent tijdens die bijzondere dagen in de Roode Bioscoop

In de Roode Bioscoop is elke werkdag om 22.40 uur te zien op AT5. Alle sessies zijn online terug te kijken via het YouTubekanaal van Amarte Studio Concerts.

De sessies zijn mogelijk gemaakt door de steun van Stichting Amarte Fonds  en Stichting New Amsterdam Jazz.