Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe slaapt Amsterdam? “Ik kan me geen nacht herinneren dat ik goed heb geslapen”

8 mei 2021, 13.00 uur · Door Redactie

Zo’n één op de vier Nederlanders slaapt slecht en in Amsterdam is dat aantal bijna twee keer zo hoog. Hoe kan dit? En wat doet slecht slapen met je? Boutaina Afallah van Wij Zijn Amsterdam zoekt het uit. 

De 26-jarige Julie Jourdain is een van die Amsterdammers die vaak wakker ligt. Al meer dan een jaar slaapt ze maar enkele uurtjes per nacht. “Ik heb moeite met inslapen. En soms word ik elk uur weer wakker.”

Quote

“Ik durfde de deur niet meer uit zonder make-up. Rondom mijn ogen was het zo blauw en ik zag er ongezond uit.”

Julie Jourdain

Julie wordt soms moedeloos van het slaapgebrek. “Op werk kan ik niet alles geven wat ik wil. Je wordt gewoon extra emotioneel. Ik kreeg hele erge wallen en durfde niet meer de deur uit zonder make-up. Rondom mijn ogen was het zo blauw en ik zag er ongezond uit.”

Julie is niet de enige die met slaapproblemen rondloopt. Slaapcoach Mark Schadenberg ziet steeds meer mensen die hiermee kampen.“Bij de meesten heeft het te maken met stress, maar ook met angst en piekeren.” Ook het gejaagde leven in Amsterdam kan een rol spelen. “Om de drie minuten komt er een tram, taxi of brandweer voorbij. Er is altijd afleiding. Mensen zijn hier gewoon minder in hun rustmoment. Dat maakt het lastig om ‘s avonds in slaap te vallen.” 

Quote

"Eet op vaste tijden en creëer een avondroutine.”

mark schadenberg - slaapcoach

Julie heeft er alles aan gedaan om een oplossing voor haar slaapprobleem te vinden. Naast maskers, oordopjes en rustgevende thee heeft ze zelfs medicijnen geprobeerd. Ook dat haalde niets uit. “Op het moment dat je het inneemt en je gaat niet gelijk slapen, voelt het alsof je drugs hebt gebruikt. En daar houd ik niet van.” Julie heeft zelfs een zogenoemde ‘blue light bril’ gekocht. Deze zou het blauwe licht van haar telefoon moeten blokkeren, waardoor je ‘s avonds beter in slaap kunt vallen. Maar zonder resultaat. 

Slaapcoach Mark heeft wel een aantal tips voor Julie en andere Amsterdammers met slaapproblemen. “Mijn belangrijkste tip is dat je rond hetzelfde tijdstip naar bed moet gaan en moet opstaan. Eet daarnaast op vaste tijden en creëer een avondroutine.”

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.