Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw bezoekerscentrum Amsterdam Werelderfgoed: "Ik ben de stad op een andere manier gaan zien"

31 mei 2021, 14.33 uur · Aangepast 18 juni 2021, 11.34 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

In het gebouw van het Stadsarchief gaat het nieuwe bezoekerscentrum Amsterdam
Werelderfgoed open. Hier worden verschillende aspecten van de grachtengordel belicht.  Stadsdichter Gershwin Bonevacia schreef speciaal voor de opening een gedicht over dit werelderfgoed. 

AT5

Quote

“Hier begint de dag aan de Amstel en eindigt achter de gevels. Voldoende grond voor een wereld                    van onontdekte tuinen”

'Klein koninkrijk' - Gershwin Bonevacia

De Amsterdamse grachtengordel is uniek in de wereld en staat sinds 2010  op Werelderfgoedlijst van Unesco. Stadsdichter Gershwin Bonevacia schreef het gedicht Klein Koninkrijk over dit bijzondere stukje Amsterdam en draagt verschillende strofen voor in het AT5-programma Amsterdam Informeert. Een aantal van deze strofen is, uitgevoerd in lichtkunst, ook te zien in de etalage van De Bazel als onderdeel van het bezoekerscentrum. 

''Wat ik persoonlijk nog niet wist, is hoeveel aandacht er was voor het groen in de binnenstad. De iepenbomen kennen we natuurlijk allemaal, maar ook de gigantische binnentuinen en het beleid daar achter'', vertelt Bonevacia nadat hij zich heeft verdiept in de geschiedenis van de grachtengordel. ''Ik vind het erg bijzonder dat er in die tijd zo werd nagedacht over duurzaamheid en groen.''

Quote

"In dit landschap van waterwegen herrineren de grachten ons aan het verleden. De handelsgeest in de zeventiende eeuw, eerst erven we goud daarna een schuldgevoel"

'KLEIN KONINKRIJK' - GERSHWIN BONEVACIA

Bonevacia wil mensen aanmoedigen om het bezoekerscentrum te bezoeken: "Ik vind het zelf heel belangrijk omdat het er voor zorgt dat ik de stad op een andere manier ging zien. Eerst dacht ik het kan niet groter, beter en mooier. Nu ben ik de stad echt gaan zien als erfgoed, als een museum als het ware."

Quote

"Misschien is het allermooiste wel dat we samen al zo lang bestaan. Een burgerstad die nooit te groot is geworden, maar toch is uitgegroeid tot een klein koninkrijk"

'KLEIN KONINKRIJK' - GERSHWIN BONEVACIA

Vanaf 5 juni is het bezoekerscentrum Amsterdam Wereld­erfgoed in De Bazel (Vijzelstraat 32) gratis te bezoeken: van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, en op ­zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kijk op amsterdam.nl/werelderfgoed

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws vanuit de gemeente Amsterdam? Abonneer je dan op de nieuwsbrief