Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Parken krijgen hun eigen conciërge: "Er zijn boswachters, waarom hebben parken dat niet?"

13 mei 2021, 13.08 uur · Aangepast 13 mei 2021, 17.34 uur · Door Redactie

In het Noorderpark werden gisteren zeven nieuwe parkconciërges welkom geheten. Door beter toezicht en meer contact met gebruikers en bezoekers, hoopt verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (SP) de parken groener en schoner te kunnen houden. "Bij bossen heb je boswachters, waarom hebben onze parken dat niet?"

Dat de conciërges soms hard nodig zijn, blijkt wel als je de ochtend na een warme lente- of zomeravond één van de populaire stadsparken bezoekt. De bergen afval die door de bezoekers zijn achtergelaten, zorgen voor veel onbegrip bij Amsterdammers.

Het Vondelpark lijkt soms wel een vuilnisbelt

Wethouder Ivens verwacht dat de komst van de conciërges ook voor dat probleem iets kan betekenen. "Ik hoop het wel, het feit dat iemand conciërge is van een park betekent dat het meer een huiselijke omgeving is, waar een conciërge toezicht op houdt, dus ik hoop daadwerkelijk dat het vuilnis wat gaat verminderen. Maar laten we wel wezen: het is voor een groot deel aan Amsterdammers zelf, want als je een vol blikje naar het park mee kunt nemen, kun je ook nog steeds een leeg blikje mee terug nemen uit het park."

Quote

"Voor mij is het belangrijkste dat mensen zich gehoord voelen"

Michel Aaij, conciërge Rembrandtpark

Hoewel de parkconciërges geen bevoegdheid hebben om boetes uit te schrijven, kunnen ze wel mensen aanspreken om zo het park schoon en veilig te houden. Voorop staat dat de parkbezoekers een centraal aanspreekpunt hebben waar ze terecht kunnen met vragen of opmerkingen. "Ze moeten ons weten te vinden als dat nodig is", aldus conciërge Petra Bloemers die het Oosterpark voor haar rekening neemt.

Michel Aaij is de conciërge van het Rembrandtpark. "Voor mij is het belangrijkste dat mensen zich gehoord voelen. Dat het contact tussen de bewoners en de gemeente soepeler verloopt."

Wethouder Ivens heet de nieuwe parkconciërges welkom

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938