Start van hoofdcontent

Stad

nl

Groot tekort aan werkplekken voor jongeren met een taakstraf

15 mei 2021, 07.00 uur · Aangepast 16 mei 2021, 10.47 uur · Door Redactie

Er heerst een groot tekort aan plekken waar jongeren met een taakstraf hun straf kunnen uitvoeren. In Amsterdam lopen de wachttijden op tot wel negen maanden. De Raad voor de Kinderbescherming is daarom een campagne gestart om meer begeleiders en werkplekken te werven. 

"Er zit een aantal eisen aan de werkplek, bijvoorbeeld dat het om een non-profit organisatie gaat", legt Iris de Jong van de Raad voor de Kinderbescherming uit. "En wat wij belangrijk vinden is dat er een goede werkbegeleider op staat. De plek kan wel geschikt zijn, maar als niemand de begeleiding wil gaan doen, dan heb je al geen goede plek."

Het systeem dreigt vast te lopen omdat er te weinig plekken zijn. Shazia Ishaq is taakstrafbegeleider bij buurtcentrum Archipel in Oost. Volgens Ishaq zijn taakstraffen van enorm belang: "Het allerbelangrijkste vind ik dat ik ze geen visje geef zodat ze maar een dag kunnen eten, maar dat ze ook leren hengelen. Dat ze ook hun hele leven kunnen blijven eten. En dat kunnen ze goed beseffen op het moment dat ze een taakstraf uitvoeren."

Quote

"Dat is het doel dat ik wil bereiken. Dat ze iets terug doen voor de maatschappij"

Shazia Ishaq, taakstrafbegeleider

Jongeren met een taakstraf zien de straf in beginsel als een verplichting, zegt Ishaq. "Ze komen binnen met een houding van: ik moet er maar even doorheen." Die houding verandert wel degelijk, want veel jongeren met een taakstraf blijven uiteindelijk als vrijwilliger. "Dat is het doel dat ik wil bereiken. Dat ze iets terug doen voor de maatschappij."

Begeleiders 

Volgens De Jong kunnen de lange wachttijden ervoor zorgen dat de jongeren minder gemotiveerd zijn. Om dat tegen te gaan, probeert de Raad voor de Kinderbescherming nieuwe begeleiders te werven. Wie wel een begeleider zou willen worden, kan zich aanmelden via www.wordtaakstrafbegeleider.nl

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938