Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe priklocatie Zuidoost: "Ik had heel erg m’n twijfels"

25 mei 2021, 18.00 uur · Aangepast 18 juni 2021, 11.34 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Er is onlangs een nieuwe locatie in de stad waar Amsterdammers gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus: AFAS Live in Zuidoost.  In het AT5-programma Amsterdam Informeert vertelt GGD-arts Franciska Suryapranata waarom het belangrijk is om je te laten vaccineren.

AT5

Naast de AFAS Live locatie kunnen Amsterdammers voor een vaccinatie ook terecht bij de RAI in Zuid, de Calandhal in NieuwWest en de NDSM Loods in Noord. De extra locatie is hard nodig. "De verwachting is dat we in korte tijd heel erg gaan opschalen zodat we zo snel mogelijk iedereen kunnen beschermen tegen het virus", legt GGD-arts Franciska Suryapranata uit.

Suryapranata benadrukt dat vaccineren in ieders belang is. "Als zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren dan kan het virus zich niet, of in ieder geval veel minder goed, verspreiden tussen mensen. Ik denk dat iedereen daar baat bij heeft." Een man die op het punt staat de prik te krijgen zegt: "Eigenlijk ben ik altijd bang voor het prikken maar deze keer doe ik het graag."

Quote

"Soms ben ik bang door dingen die ik hoor op social media. Sommige mensen vertelden dat er teveel symptomen waren. Maar nu voelt het goed voor mij" 

Vrouw op priklocatie

Toch zijn er ook mensen die twijfelen of ze de coronaprik wel willen halen,  daarom is de GGD een campagne gestart. Met deze campagne wil de organisatie meer bewustwording creëren en informatie aanbieden zodat zo veel mogelijk Nederlanders zich laten vaccineren. 

Een dame op de nieuwe priklocatie had eerst ook haar twijfels over het vaccin: "Soms ben ik bang door dingen die ik hoor op social media"', vertelt ze. "'Sommige mensen vertelden dat er teveel symptomen waren. Maar nu voelt het goed voor mij." 

Arts Suryapranata begrijpt de zorgen maar benadrukt de veiligheid van het vaccin: "Tegen de twijfelaars wil ik zeggen dat het vaccin heel goed wordt onderzocht. De zeldzame ernstige bijwerkingen wegen niet op tegen de ernst van de ziekte."

Quote

"Tegen de twijfelaars wil ik zeggen dat het vaccin heel goed wordt onderzocht. De zeldzame ernstige bijwerkingen wegen niet op tegen de ernst van de ziekte."

Franciska Suryapranata - arts GGD amsterdam

Ook een vrouw bij de Arena Boulevard vertelt dat ze in eerste instantie twijfelde over het vaccineren: "Ik heb covid al gehad dus dan is het voor mij eigenlijk heel simpel om te zeggen: Ja ik laat mij vaccineren. Daarvoor had ik heel erg mijn twijfels erover." Een jongeman denkt vooral aan de voordelen die de vacinatie met zich meebrengt. "Dan kan ik tenminste naar festivals gaan en weer het normale leven oppakken."

Dagelijks duizenden prikken

In heel Amsterdam krijgen momenteel 6500 mensen per dag een prik. Deze week zijn mensen die geboren zijn in 1969 en 1970 aan de beurt om een afspraak te maken voor de vaccinatie. Daarnaast worden mensen tussen 18 en 60 jaar met een medische indicatie uitgenodigd om de prik te halen. Amsterdammers die aan de beurt zijn voor een vaccin krijgen een brief thuisgestuurd waarna ze online of telefonisch een afspraak kunnen maken.

Kijk voor meer informatie over vaccineren op ggd.amsterdam.nl/coronavirus

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws vanuit de gemeente Amsterdam? Abonneer je dan op de nieuwsbrief